Under sommaren har antalet hemlösa som bosätter sig i Stockholms parker ökat.

Det är boende på Kungsholmen och i Vasastan som ringer polisen för att rapportera hemlösa som upprättat boplatser, skräpat ner och uträttat sina behov på gator och i parker.

– Företagare och förbipasserande upplever otrygghet. Det har handlat om föräldrar som måste tvätta barnens kläder när de trampat i saker och ting. En del har uträttat sina behov vid entrén till företag. Det blir en sanitär olägenhet när man inte har några latriner, säger Robert Lundmark, tillförordnad kommunpolis i Kungsholmen, till Mitt i.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraters lösning på Irakkonflikten: Höjt bistånd

S:t Eriksgatan, Fleminggatan, under lilla Västerbron och Fredhällsparken samt Vasaparken, Tegnérlunden och Observatorielunden använder hemlösa som boplatser. Även runt Cityterminalen finns ett stort antal, både från Sverige och andra länder.

Enligt Robert Lundmark är hemlöshet och missbruk något man jobbar med dagligen och kör dem i behov till Beroendecentrum på S:t Görans sjukhus för tillnyktring och vård.

Moment 22

Han efterlyser nu handling från politiskt håll.

– På lång sikt kan vi nog skapa bättre förhållanden, men det ligger på politisk nivå också och behöver lyftas upp. Vårdinrättningarna måste också börja agera för att hitta bättre lösningar. Det är ett moment 22 just nu: vi kör dem till vården men de kommer ut igen och går tillbaka till missbruket, säger Robert Lundmark.

Fler fattiga och hungriga

På Stockholms stadsmission säger direktor Åsa Paborn att vi är mitt uppe i en superkris som vi inte har sett sedan i början av 90-talet.

Varje vecka är trycket så hårt att de får säga nej till många familjer som står och köar för måltider.

– Tidigare var hemlöshet kopplat till psykisk ohälsa och missbruk. Nu är det snarare en fattigdomsfråga som blir mer och mer tydlig i svensk kontext, säger Marcus Knutagård, docent i socialt arbete vid Socialhögskolan vid Lunds universitet, som forskar om hemlöshet.

LÄS ÄVEN: Sverige ger mest bistånd – i HELA världen