Efter att våldsamheterna på Borås skolor, där flera rektorer bär överfallslarm, uppmärksammats kommer nu uppgifter från Göteborg där man har samma problematik. Situationen är så pass allvarlig att man nu vädjar om hjälp.

Det var på måndagen som Samhällsnytt uppmärksammade situationen på Borås skolor där tillbuds- och arbetsskadeanmälningarna ökat dramatiskt och våldet beskrivs som ett av de största arbetsmiljöproblemen.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg, känner igen bilden som även präglar lärarnas vardag i Göteborgsområdet – i vissa fall även i förskoleklasser.

– Det är en stor problematik hos oss också. Vi har våldsproblematik i särskilda undervisningsgrupper där lärare blir slagna i princip varje dag, men inte gör några anmälningar. Där har det blivit mer eller mindre normalt att ha bit- och klösmärken, eller vad det nu kan vara. Det måste vi jobba med inom grundskoleförvaltningen, säger hon till Göteborgs-Posten.

Begär åtgärder

Lärarförbundet efterlyser bredare samarbeten för att få bukt med problematiken och man har tillsammans med Lärarnas riksförbund lämnat in ett så kallat 6:6-ärende till Arbetsmiljöverket där man begär åtgärder.