eriksdalsbadet

Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Ökning av sexuella ofredanden på Eriksdalsbadet i Stockholm

Publicerad 9/30/2019
Annons

För ett par år sedan exploderade antalet fall med olika typer av sexuella ofredanden på landets badhus. I Stockholm var Eriksdalsbadet extra hårt drabbat. Efter att ofredandena gått ned under en tid har antalet plötsligt börjat stiga igen. Liksom med andra typer av nya fenomen, som stökiga bibliotek, våldtäkter och skjutningar, har man inga teorier kring orsaken.

2016 var problematiken med sexuella ofredanden i Stockholms simhallar som störst då ca 30 anmälningar gjordes till fritidsförvaltningen. Efter att man lanserat ett arbete för att motverka övergreppen minskade de stadigt.

Nu verkar de dock öka igen och det är Eriksdalsbadet som står för hela ökningen på ett tiotal ofredanden hittills i år.

– Det finns inget klart mönster, det är svårt att spekulera kring varför det har ökat, säger Niklas Pettersson på idrottsförvaltningen i Stockholm.

På fritidsförvaltningen betraktar man ofredandena som ett innerstadsproblem då knappt några anmälningar kommer från badhusen i Väster- och Söderort.

Könsuppdelat bad
En av de åtgärder man blev nödgade till på Eriksdalsbadet 2016 var könsuppdelade bubbelbad.

– Vi har lyckats stävja den problematiken vi hade då och det har lugnat ner sig rejält. Vi har mer personal på utsatta platser, vi har satt upp nya kameror och har en tydlig handlingsplan för att jobba proaktivt med frågan, sa Eriksdalsbadets chef Sara Franzén Shilwan då.

2017 sa förvaltningsrätten ja till att låta badet sätta upp övervakningskameror.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
832Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons