För dig som vill renovera hemma är stötestenen ofta själva kostnaden. För en renovering är inte billig – även om det bara är ett rum som ska fixas till. Det finns olika sätt som finansiering av renoveringen kan lösas på. Det första steget är att göra en uppskattning om vad kostnaderna kan komma att bli. Sedan behöver du fundera på finansieringen – läs vidare för några alternativ.

Sparpengar – det enklaste och bästa

Det första och kanske bästa sättet att finansiera en renovering på är att använda sina sparpengar. Ett eget kapital som du har själv sparat ihop. Genom att finansiera projektet själv vet du hur mycket du kan och får spendera. Du slipper obehagliga överraskningar efteråt i form av räntor eller avgifter.

Du slipper också ha en säkerhet som ofta är ett krav vid ett lån. En ibland komplicerad och långdragen process.

Höj ditt befintliga bolån

Ett andra alternativ om du inte har sparpengar är att höja bolånet. På så sätt behåller du samma ränta men får loss mer kapital. Tänk dock på att du i Sverige inte kan låna mer än 85 % av värdet på din bostad.

De senaste åren har de flesta bostäder i Sverige ökat i värde. Därför kan det vara värt att taxera bostaden igen om den gått upp i värde – vilket ofta är fallet. Då kan du låna en ännu högre summa.

Ett byggnadslån – vid en större renovering

Ett byggnadslån är ett alternativ om du ska göra en större renovering. Det är ett lån som är avsett just för ombyggnation. Tänk dock på att räntan oftast är högre än ett vanligt bolån.

Ett privatlån – smidigt men dyrt

Ett vanligt privatlån, eller ett konsumentlån, är också ett alternativ. Dessa lån är relativt enkla att få och kan användas till i princip vad som helst. Det finns dock en stor nackdel – räntan är hög. Ofta mycket hög – räkna med upp till 20 %. Ta endast ett privatlån om du är säker på att du kan betala tillbaka det i tid. Det kommer ofta till höga avgifter om ett lån betalas tillbaka för sent.