Den person som misstänks ha avlossat skott i huvudet på ordningsvakten tillika politikern Fredrik Andersson, 55, vid ett gym i Stockholm har häktats sannolika skäl. Samnytt kan berätta att misstänkt gärningsman är från Somalia och dömdes för ett mordförsök så sent som förra året men skonades senare i hovrätten i brist på bevis. Under de senaste åren har somaliern dömts för flera grova brott och kopplas till ett kriminellt gäng.

Det var vid lunchtid den 28 mars som polisen mottog larm om en skjutning på ett gym i Vasastan där en Bandidos-medlem ska ha varit måltavla.

LÄS ÄVEN: Politiker död efter ingripande i gängskjutning på gym

På platsen påträffade polisen en motionär som skjutits i huvudet och senare avled på sjukhus. Partiet Medborgerlig samling har informerat att det var deras partikamrat, 55-årige Fredrik Andersson, som mördades i gymlokalen i samband med att han försökte ingripa för att stoppa skytten.

Somalier misstänks för blodbadet på gymmet

På onsdagen begärde kammaråklagare Daniel Suneson att en 18-åring från Somalia, numera folkbokförd i Borås, ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord.

Mannen är född i Somalias huvudstad Mogadishu och folkbokfördes i Sverige 2012-12-13. Sedan 2017-08-31 är mannen både somalisk och svensk medborgare.

Dömdes för mordförsök 2021 – skonades i hovrätten

Samnytt har gått igenom ett antal domar mot mannen och kan berätta att polisen kopplar honom till gängkriminalitet i det invandrardominerade och så kallade särskilt utsatta området Hässleholmen i Borås. Under de senaste åren har han dömts för en lång rad grova brott, däribland försök till mord, synnerligen grov misshandel, rån, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot, grovt vapenbrott, grov skadegörelse och narkotikabrott.

Vidare framgår det att Åklagarkammaren i Karlstad behandlar ett nytt ärende sedan 2021-12-29 rörande grovt olaga tvång.

Den senaste domen från Borås tingsrätt är daterad 8 april 2021 där mannen dömdes för försök till mord, synnerligen grov misshandel, framkallande av fara för annan, grovt olaga, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Rätten ansåg att sluten ungdomsvård i tre år och åtta månader var en tillräcklig påföljd för somaliern.

Men somaliern själv var inte nöjd och överklagade till Hovrätten för Västra Sverige som skonade honom helt från straff i brist på bevis som knöt honom till brotten. Vidare ansåg rätten att åklagarens bevisning inte tillräckligt tydligt pekar ut på vilket sätt mannen skulle ha en koppling till gängkriminalitet och vilket motiv han skulle ha för att ha försöka mörda offret.

Häktningsförhandlingen rörande mordet på Fredrik Andersson hålls torsdag 14 april klockan 11:00 i Stockholms tingsrätt.

Den här artikeln har uppdaterats efter Svea hovrätts frikännande dom.

LÄS ÄVEN: Polismördaren Sakariye Ali Ahmed döms till åtta års fängelse