Samhällsnytt avslöjade hur Omar Al-Ganas uttryckt sig antisemitiskt, kvinnofientligt och våldsbejakande på sociala medier, vilket ledde till att Socialdemokraterna uppmanade honom att avgå eller riskera uteslutning. En rad svenska etablissemangsmedier uppmärksammade avslöjandet utan att nämna Samhällsnytt. Al-Ganas vägrade dock lämna sina poster men nu ändrar han sig.

Både han och Socialdemokraterna vägrade svara på frågor men när Samhällsnytt publicerade avslöjandet rapporterade andra medier om hur Socialdemokraterna i det tysta försökte få Al-Ganas att avgå.

LÄS MER OM AVSLÖJANDET HÄR: Brorson till militanta islamismens ledare vann internvalet i S: ”Jag hatar judar”

Han vägrade dock lämnade sina poster utan blev istället politiskt vilde.

Efter Samhällsnytts avslöjande intresserade sig bland andra Expressen för SSU i Skåne och kom därefter med liknande avslöjanden och om hur SSU infiltrerats och tagits över av invandrargrupper från Mellanöstern.

Enligt rapporteringen var det flera SSU:are med svensk bakgrund som avgick eller slutade vara aktiva ”på grund av de aggressiva metoder som falangen använde för att ta makten” och att minst en kvinna ”känt sig hotad”.

Läs mer: Efter Samhällsnytts avslöjande: Omar Al-Ganas blir politisk vilde

Trots det som framkom av Samhällsnytts avslöjande stöttade SSU Al-Ganas.

Nu rapporterar flera medier att Al-Ganas trots allt avgår även från sina politiska uppdrag. I SMS ska han ha kallat det ”orimliga proportioner”.

Partiet kunde och borde hanterat detta mycket bättre. Istället fick det orimliga proportioner. Det vi ser nu är en arbetarrörelse som inte har någon aning om hur man ska bemöta och inkludera ungdomar som inte är födda i arbetarrörelsens vagga.

Ingen av de tidningar som nu rapporterar om Al-Ganas och SSU nämner Samhällsnytts avslöjande som ledde till hela granskningen av SSU.