matsnusk-feature

Foto: Miljöförvaltningen/Facebook

Inrikes

Omfattande matfusk i Malmö – halal-butikens mat gick ut 2011

Publicerad 3/29/2022
Annons

Miljöförvaltningen i Malmö har upptäckt en rekordstor mängd utgångna livsmedel i butiker som kurder i Malmö står bakom. Sammanlagt handlar det om mer än 50 ton mat som förvaltningens inspektörer belagt med saluförbud. En del av matvarorna har olovligen importerats till Sverige, och för några matvaror passerades bäst före-datumet redan 2011.

I slutet av augusti förra året genomför Miljöförvaltningen i Malmö med hjälp av poliser en inspektion av butiken Akam Livs i Rosengård i Malmö. Vid inspektionen upptäcker inspektörerna ett stort antal livsmedelsprodukter vars bäst före-datum antingen passerats, helt saknar datummärkning eller där datummärkningen dolts eller avlägsnats.

Totalt rör det sig om 825 kilo matvaror som bedöms otjänliga som föda, där drygt hälften utgörs av enlitersförpackningar av solrosolja. Matvarorna omhändertas för destruering och beslut fattas om att butiken tillfälligt måste stängas.

Mer matfusk

Efter att Akam Livs fått tillstånd att öppna igen, gör inspektörerna en ny kontroll bara några dagar senare i början av september. Vid denna inspektion påträffas fler avvikelser.

Bland annat upptäcks att det i butiken förvaras ”ovidkommande föremål” som ”cyklar och mycket skräp”, som försvårar rengöring och möjligheten att upptäcka skadedjur. Dessutom konstateras att ”flera produkter saknar obligatoriska märkningsuppgifter på svenska” och att många matvaror har bristande spårbarhet. Det är alltså oklart varifrån de är inköpta.

I oktober beslutas om vite mot butiken på tiotusentals kronor för varje tillfälle som avvikelser upptäcks. I november genomförs en tredje kontroll. Denna gång upptäcks att det i butiken säljs matvaror som olovligen importerats till Sverige av ett företag som inte är registrerat hos Livsmedelsverket.

50 ton gamla matvaror

I måndags förra veckan slår livsmedelsinspektörerna till mot ännu en livsmedelsbutik i Rosengård. Denna gång halal-butiken Mix Mat Matbutik. Hundratals kilo matvaror som antingen är för gamla, saknar hållbarhetsdatum eller på annat sätt bedöms otjänliga upptäcks.

Dagen därpå görs därför ännu en inspektion mot butikens lager, som ligger på en annan adress i Malmö. Där påträffas enorma mängder utgången eller felmärkt mat – mer än 50 ton. Bäst före-datum för en del av matvarorna passerades redan 2011.

Livsmedelsinspektörerna beslutar om saluförbud för de gamla matvarorna.

Foto: Miljöförvaltningen
Foto: Miljöförvaltningen
Foto: Miljöförvaltningen

Skyller på pandemin

Ägaren av Akam Livs är en sexbarnspappa i övre 50-årsåldern som kom till Sverige från staden Sulaimania i irakiska Kurdistan 1999. Mix Mat Matbutik ägs av en annan man i ungefär samma ålder som även han invandrat till Sverige från samma stad i Irak. Båda männen är numera svenska medborgare.

Mix Mat Matbutiks ägare säger till livsmedelsinspektörerna att anledningen till att han har så mycket gamla matvaror i lager beror på minskad försäljning under coronapandemin.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons