Under natten mot lördag rapporterades strömavbrott på flera håll i Jämtland och Västerbotten. Tusentals hushåll och näringsidkare blev utan ström och störningarna kan bli kvar i flera dagar.

Eftersatt utbyggnad och underhåll av det svenska elnätet leder till störningar i landets elförsörjning En vanlig ”strömspik” från statliga Svenska Kraftnät fick i helgen omfattande konsekvenser och slog ut ett stort antal elmätare. I Storuman brann ett ställverk, vilket ledde till att 6 500 hushåll miste tillgång till elektricitet

– Det har varit svårt att åtgärda eftersom det är ett omfattande problem där vi har behövt kalla in särskilda specialister. Antalet utan el har minskat successivt genom att vi kopplat om strömmen men då det rör sig om så stora geografiska områden blir det extra besvärligt, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall, angående branden i ställverket.

Inledningsvis brann ställverket med öppna lågor. Räddningstjänsten lyckades släcka branden men skadorna beskrivs som omfattande. Bland de orter som drabbats finns bland annat Storuman och Sorsele, skriver News55.

I Strömsund drabbades cirka 150 hushåll av strömavbrott sent natten mot lördag. Vad som orsakade avbrottet där är fortfarande okänt. Först vid 15-tiden dagen hade de flesta fått strömmen tillbaka, dock inte alla.

LÄS ÄVEN: Uppsving för dieselgeneratorer när grön el sviker

”Vet inte hur många som drabbats”

I Härjedalens och Bergs kommuner försvann strömmen tidigt under lördagsmorgonen. Tusentals hushåll blev utan ström under förmiddagen, bara i Bergs kommun rörde det sig om över 7 000 hushåll.

Orsaken till strömavbrotten i de södra delarna av Jämtland uppges vara bristfälligheter i det överliggande ledningsnätet, stamnätet, hos Svenska Kraftnät. Trots akuta åtgärder efter avbrotten kan problem kvarstå hos många abonnenter, eftersom många elmätare slogs ut till följd av en så kallad ”strömspik”, en tillfällig ökning av spänningen som elnätet är för klent för att kunna hantera.

– Vi har jobbat non-stop hela natten men det kan ta dagar innan vi är klara, säger Jörgen Mattsson, vd på elföretaget BTEA som är verksamt i Bergs kommun, till SVT.

Abonnenterna tvingas nu vänta. Varje drabbad elmätare måste bytas ut, vilket enligt SVT kommer ”ta tid”. Elbolaget vet heller inte exakt hur många som drabbats. Ett 30-tal tekniker uppges åka runt till kunder för att byta ut elmätarna.

– Vi vet ju inte exakt hur många elmätare som har förstörts och det är oerhört viktigt att kunder som har problem med det här hör av sig till oss på telefon så att vi vet var vi behöver skicka insatser, säger Jörgen Mattsson.