Imorgon är sista dagen för myndigheten att lämna in en överklagan till Migrationsöverdomstolen. Allt tyder dock på att ingenting kommer att ske.

Efter att Samhällsnytt i fredags avslöjade omständigheterna kring Arif Moradis uppehållstillstånd reagerade flera opinionsbildare med avsky och krav på att Migrationsdomstolens dom att bevilja sexbrottslingen uppehållstillstånd överklagas.

I en ledare publicerad igår den 8 april skrev chefredaktören för S-märkta Folkbladet Widar Andersson följande i en ledare:

”I min värld krävs det mycket starka skäl för att en man vars identitet inte går att styrka och som dömts för sexualbrott mot barn ska ges uppehållstillstånd i Sverige. Det kanske finns sådana skäl; kanske inte. Migrationsdomstolens domskäl ger ingen vägledning i frågan. Därför bör domen överklagas till Migrationsöverdomstolen. Den politiska trovärdigheten står på spel.”

Andersson menar att hanteringen av Moradis ärende är ett lackmustest för statsministern Stefan Löfven som nyligen återigen lovat att återställa trovärdigheten i asylmottagandet. Ledaren gick viral i sociala medier och delades och kommenterades av flera journalister och opinionsbildare:

Domen som gav Moradi asyl avkunnades den 20 mars vilket innebär att motparten – Migrationsverket – har tre veckor på sig för att lämna in en överklagan till Migrationsöverdomstolen. Under måndagen sökte Samhällsnytt svar på frågan om myndigheten planerar att göra detta.

Vi har pratat med den handläggare från förvaltningsprocessenhet 1 i Stockholm som skrev det initiala avslaget till Moradi. Handläggaren meddelade till oss att hon inte längre har någonting med ärendet att göra och hänvisade vidare till beslutsfattaren Christina Lindmark från samma enhet.

Lindmark bekräftade för oss att tiden för överklagan löper ut imorgon.

Stämmer det att Migrationsverket inte lämnat in någon överklagan i ärendet än så länge?

– Ja, det stämmer.

För övrig information hänvisade hon till Migrationsverkets presstjänst som ska ha varit ”väl insatt i ärendet.”

Efter flera telefonsamtal fick vi äntligen ett mejlsvar från presstjänsten. Av mejlsvaret som visas nedan i sin helhet framgår att myndigheten inte avser att överklaga migrationsdomstolens dom:

Under dagen kunde Samhällsnytt rapportera att Moradi har setts bland aktivister som avser att hindra utvisningen av ett tjugotal afghaner till hemlandet. Flera dagar tidigare uppmanade han sina anhängare på sociala medier att ta sig till Göteborg för att hindra verkställigheten. Moradi verkar ha en ledarroll bland de element som samlats utanför Migrationsverkets förvar i Kållered.

LÄS MER: Sexbrottslingen Moradi leder protester vid afghanutvisning i Göteborg