På tisdagen medverkade Ungerns premiärminister Viktor Orbán i en långintervju på Qatar Economic Forum. Ett ämne som fick stort utrymme var Ungerns hållning vad gäller Ukraina-kriget. Orbán tydliggjorde varför Ungern har ett helt annat perspektiv jämfört med EU i stort. Vidare slog han fast att den nuvarande situationen enbart kommer resultera i att ännu fler dör.
– Det är uppenbart att Ukraina inte kan vinna på fältet. Eskalering bör stoppas och fredssamtal bör startas.

Det var John Micklethwait, chefredaktör på Bloomberg, som ställde frågor till premiärminister Viktor Orbán på evenemanget i Qatars huvudstad Doha.

Orbán berättade för Micklethwait och besökarna att Ungerns perspektiv handlar om att Ukraina inte är ett land långt bort utan en granne som också har en betydande ungersk minoritet i sitt land – av vilka många redan deltar i kriget och har dött i striderna mot Ryssland.

– För oss är det uppenbart att lösningen med fortsatt krig inte fungerar. Frågan är inte vem som invaderade vem, frågan är hur situationen kommer att bli nästa morgon? Och nästa morgon är det ett faktum att fler människor kommer att dö. Det här är bara ett krig där vi tar i från människor deras liv utan några resultat.

– Det är tragiskt och våra hjärtan är med ukrainarna. Vi förstår hur mycket de lider men jag pratar här som en politiker som ska rädda liv. Det viktigaste är att rädda liv. Särskilt om man är övertygad, som jag är, att det inte finns någon chans att vinna det här kriget.

Micklethwait frågade Orbán om han verkligen är övertygad att Ukraina inte kan vinna kriget.

– Min hållning baseras på att jag tittar på verkligheten, tittar på siffrorna, tittar på omgivningen och tittar på faktumet att Nato inte kommer att skicka trupper. Det är uppenbart att Ukraina inte kan vinna på slagfältet.

– I stället för att involvera oss djupare i konflikten bör vi lägga energin på att övertyga alla att det som behövs är vapenvila och fredssamtal. Glöm inte bort fakta, Ryssland är 140 miljoner människor och Ukraina är 30 miljoner.

Varför blockerar Ungern EU:s vapenleverans?

Micklethwait lyfte Ungerns senaste beslut att blockera EU:s vapenleveranser till Ukraina som en orsak till att landet då inte kan vinna kriget mot Ryssland. Beslutet att blockera EU:s vapenleveranser kommer efter att Ukraina har svartlistat ungerska företag som man påstår sponsrar Rysslands invasion.

LÄS ÄVEN: Ungern blockerar EU:s vapenleverans till Ukraina – efter Zelenskyjs plan att spränga oljeledning

Bloombergs chefredaktör kommenterade att svartlistningarna känns som ”småsaker” när det ställs mot den här stora konflikten. Men Orbán håller inte med honom.

– Det är en principfråga att om ett land som Ukraina förväntar sig ekonomiskt stöd från oss, bör det visa respekt och inte svartlista våra företag.

Inte redo att släppa in Sverige i Nato

Orbán fick även frågan varför Ungern inte ger grönt ljus till Sveriges Nato-medlemskap.

– Relationerna mellan länderna är fruktansvärt dåliga och det måste vi först förbättra. Vi vill inte föra in konflikter i Nato. Först måste vi hantera meningsskiljaktigheterna mellan länderna och sedan är vi redo att stödja dem.

LÄS ÄVEN: Ungern inte redo släppa in Sverige i Nato

I samband med en annan fråga om Ungerns relation med USA och vem Orbán föredrar som landets president – kom han med ett tydliggörande vad gäller dispyter med andra länder.

– Vi har vår egen kultur, vårt eget sätt att leva, lägg er inte i. Lär inte oss, berätta inte för oss vad som är rätt och fel. Det är inte USA:s eller någon annan nations uppgift att berätta för ungrare hur de ska leva.

Se hela samtalet med Orbán nedan:

LÄS ÄVEN: Orban i CPAC-tal: ”Ingen migration, inget genus, inget krig”