Ordförande för afghanska föreningen våldtog 11-årig flicka i simhall – utvisas inte
T.v. Angereds simhall. T.h. Ahmad Motmain. Foto: Polisen

Samhällsnytt kan idag avslöja att Ahmad Motmain, ordförande för den afghanska föreningen Fanos, nyligen dömts till våldtäkt mot barn och en lång rad andra sexbrott mot barn. Vidare kan vi även berätta att Ahmad gömt illegala invandrare i sin bostad men trots dessa gärningar utvisas han inte.

Förra veckan uppmärksammades det i flera medier att en 50-årig man dömts för att ha våldtagit en elvaårig flicka i simhallen Angered Arena strax utanför Göteborg.

Det var i maj 2016 som flickan besökte simhallen tillsammans med vänner när mannen tog kontakt och erbjöd sig hjälpa henne att lära sig simma genom att öva bentag avsides från andra i simbassängen.

Flickan instruerades att hålla i bassängkanten och öva på bentag medan mannen föregrep sig på henne genom att med händerna greppa tag i brösten och penetrera vaginan med fingrarna. Vidare frågade mannen den unga flickan om hon ”kunde sex”.

Det hela avbröts när flickans vänner närmade sig. Mannen upphörde men sa till den utsatta flickan att de skulle fortsätta när de andra barnen hade lämnat. Men då såg flickan sin chans att fly gråtandes därifrån.

När flickan berättade för personalen i simhallen om vad som hade inträffat visade det sig att fler minderåriga flickor hade utsatts för övergrepp. Mannen ska ha tafsat på deras kroppar i en bubbelpool och simhallen agerade genom att porta honom.

Media undanhåller mannens bakgrund

I gammelmedia framgår det ingenstans att den dömde barnvåldtäktsmannen är asylsökaren och afghanske medborgaren Ahmad Motmain som invandrade till Sverige 2009-11-16 från staden Ghazni i Afghanistan.Ahmad. Foto: Faksimil Twitter

Gömde migranter och våldtog barnet

Samhällsnytt har tagit del av polisens förundersökningsprotokoll som visar att deras utredning inte bara har rört övergreppen i badhuset utan även en rad andra. Bland annat har Ahmad utsatt en flicka som var mellan fem och sex år gammal för systematiska övergrepp i samband med att han gömde flickans familj när Migrationsverket meddelat avslag på deras asylansökan.

Övergreppen mot flickan har sammanlagt pågått mellan hon var fem och elva år gammal. Ahmad penetrerade flickans vagina med fingrarna, tvingade henne att vidröra hans penis och försökte även att tränga in sin penis i henne men ska då ha avbrutits av att andra i bostaden närmade sig.

Tidigare i höst avslöjade flickan övergreppet för vänner och även genom att skriva till ett YouTube-konto och fråga om råd hur hon skulle gå vidare vilket resulterade i att händelsen uppmärksammades. Flickan uppger att hon har varit självmordsbenägen och inte vågat berätta för någon.

Ordförande i afghanska föreningen

När Samhällsnytt nätgranskar Ahmad ser vi att han figurerar som ordförande i den afghanska föreningen Fanos, vilket är en uppgift som även framgår av polisens förundersökningsprotokoll.

Föreningen engagerar sig till synes för olika kulturella aktiviteter och för att stoppa utvisningar av migranter som saknar asylskäl. De uppger på sin egen hemsida att de finansieras genom statliga bidrag.

Ahmads förening hyllas för jämlikhet

Föreningen Fanos finns även listad på den skattefinansierade hemsidan ’Agenda jämlikhet’, ett projekt som ”samlar alla aktiviteter och organisationer som verkar för ett samhälle fritt från diskriminering och förtryck”.

Kan inte svenska trots tio år

Det är i sammanhanget värt att poängtera en detalj som framkommer i polisutredningen rörande Ahmads kunskaper i svenska. Det visar sig att han inte är särskilt välintegrerad trots att han vistats tio år i landet.

Även i polisförhör framkommer det att Ahmad behöver hjälp med språket.

Söker arabiska småflickor

När polisen söker igenom Ahmads elektronik efter bevismaterial kan de se att han söker efter minderåriga flickor med ursprung från Mellanöstern.

Afghanen slipper utvisning

Ahmad nekade till anklagelserna och påstod att någon försöker svartmåla honom och vidare att han ”endast” hållit handen på flickans mage i samband med simträningen.

I onsdags förra veckan meddelade Göteborgs tingsrätt att Ahmad döms för våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande i flera fall till fängelse i två år och fem månader men någon utvisning var det aldrig tal om.

Han går fri från två åtalspunkter i brist på bevisning.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Göteborgs TR B 15205-19 Dom 2019-12-11

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.