vakt-94774

Genrebild.

Inrikes

Ordningsvakt talar ut i exklusiv intervju: ”Vår närvaro i förorterna är meningslös”

Publicerad 10/11/2019
Annons

För några dagar sedan sköts en väktare i det ’utsatta’ området Rinkeby i nordvästra Stockholm. Att arbeta som ordningsvakt i det nya förändrade Sverige upplevs som allt tuffare. 

Nyutbildade vakter vittnar om att de chockas när de möter yrkets arbetsvardag och får en inblick i hur det ser ut i samhället idag – i förorterna men också inne i städerna. En del av den hårdare arbetsbelastningen beskrivs bero på att det saknas patrullerande poliser, vars uppgifter ordningsvakterna nu i stället får överta.

LÄS ÄVEN: Ungdomsgäng överföll och sköt väktare i Stockholmsförort

Samhällsnytt har intervjuat en av Göteborgs ordningsvakter. Han är i 25-årsåldern, utstrålar väktartypisk pondus och upplevs inte vara typen som viker sig lätt trots att han är relativt ny i yrket. Nu vittnar han om en arbetsmiljö utan polisnärvaro där tungt beväpnade kriminella blivit vardagsmat.

När du utbildade dig till ordningsvakt, hur trodde du att situationen såg ut då?
– Jag visste att det här yrket skulle vara hårt, folk varnade mig men jag ville göra någonting annorlunda. Det blev en rejäl chock när jag kom ut till förorterna, men även platser inne i stan [Göteborg, reds. anm.]. Jag hade faktiskt ingen aning om att det var så här illa ställt i Sverige.

Hur ser det ut i förorterna ni skickas ut till?
– De som främst är problemet i utsatta områden är gäng av killar, alla av utländsk härkomst, främst från Mellanöstern och Östafrika. De säljer knark och ”becknar” [säljer små partier narkotika, ofta öppet och långt ner i åldrarna, reds. anm.], men begår även galna idiotbrott som snatteri, misshandel av varandra och slumpmässiga offer, vandalism och stenkastning. Detta sker i Biskopsgården, Bergsjön och Hisings Backa.

Vilken är egentligen er uppgift när ni vistas i dessa områden?
– Ordningsvakterna i förorterna är egentligen meningslösa. Vårt största jobb är att synas och ge intryck av att det är vi som bestämmer, men vi möter dagligen tungt kriminella som har skjutvapen. Om någon bråkar och stör ordningen kan vi använda oss av lagen PL 13. Då kan vi avvisa eller avlägsna.

LÄS ÄVEN: Fackförbund införde skyddsstopp i utsatt område efter beskjutning av väktare

Vad händer när de kastar sten?
– Det jag stör mig på mest är när det varit stenkastning och Göteborgs kommun skickar ut ”sociala fältarbetare”, människor som de betalar mycket pengar för att gå runt och försöka lugna dem som kastar sten. Men grejen är ju att de och stenkastarna känner varandra, ibland är de till och med kusiner. Det är liksom korruption på hög nivå.

Åker polisen in i dessa områden eller får ni klara er själva?
– Ordningsvakter på gator och torg är ju en konsekvens av att det inte finns poliser. Vi gör vårt jobb men vi har endast batong och handbojor; kriminella här ute har maskingevär och knivar. Polisen är under extrem tidspress, de rör sig sällan här. På en vecka kanske jag ser dem vid två tillfällen.

Får dessa kriminella förortsbor några konsekvenser för vad de gör?
– Nej, ofta släpps de ut samma dag som polisen griper dem. Det finns en enorm frustration kring detta, det är ett kallt inbördeskrig som vi håller på att förlora på grund av politikers slapphet.

– Men det allra mest bisarra med det här är alla mina kollegor från forna Jugoslavien, Iran, Ryssland och andra länder som inte förstår hur det kan vara så slappt i Sverige. Invandrare och barn till skötsamma invandrare som inte fattar varför Sverige daltar med kriminella invandrare som inte gör rätt för sig.

LÄS ÄVEN: Polisbrist till 2024 ska avhjälpas med fler ordningsvakter

Hur går snacket bland de skötsamma invånarna i dessa förorter?
– Det är mer eller mindre ett tyst kaos bland de skötsamma invånarna. Många är väldigt rädda och går aldrig ut efter att det blivit mörkt. Det allra sorgligaste är de unga människorna med barn som flyttat in i vissa av de nybyggda husen. Man kan ofta se desperationen och sorgen i deras ögon över att de nu är låsta till ett kriminellt område.

– Pensionärer som bott där hela sina liv pratar ofta med oss om att de känner sig svikna.

Är det någon särskild upplevelse i tjänsten som du minns extra väl?
– Vi ordningsvakter har vid flera tillfällen råkat ut för våld. Ibland är det till och med unga killar, alltså i åldrarna 7-9 år som är våldsamma och som slåss. Vi tar ingen skit men ibland kan kriminella dra upp tröjan och visa sin pistol för att markera.

LÄS ÄVEN: Över hundra personrån i Göteborg i sommar: ”Invandrargängen anfaller i flock”

Vilka åtgärder tror du är nödvändiga?
– Det vi behöver göra är att återinföra lokalpolisen, ge ordningsvakter utökade befogenheter samt kraftigt skärpa straffen för våldsbrott. Så länge som politiker blundar för hur dålig situationen verkligen är så kommer ordningsvakter fortsätta att bli skjutna och misshandlade för att de saknar rätt utrustning och befogenheter.

Hur ser du på framtiden som ordningsvakt?
– Tänk dig det här; vad skulle hända om alla Ordningsvakter i Sverige strejkade? Det hade inneburit kaos på flera ställen, men ändå tas ordningsvakter för givet. Vi står utan skydd när vi blir utsatta för hot, vi saknar ett ordentligt fackförbund och vi målas hela tiden upp som onda och elaka. Jag struntar egentligen i mina 160kr/timmen. Min belöning är på mataffären när den gamla mannen på finlandssvenska berättar att han är glad att jag är där och att han annars inte vågat gå dit för att köpa mjölk och kattmat.

Ordningsvakten har valt att vara anonym eftersom han annars riskerar sitt arbete.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons