I förra veckan föll domen mot en komiker som hade hängt ut en dömd ordningsvakt efter att denne brutit benet på en fotbollssupporter. Samhällsnytt kan berätta mer om bakgrunden till uthängningen och vakten som uttryckte starkt hat mot svenskar i samband med han misshandlade supportern.

Det var den 4 november som Stockholms tingsrätt meddelade att komikern Martin Soneby, döms för förtal efter att ha delat domslutet och personuppgifter på en 28-årig ordningsvakt med iransk bakgrund efter att massmedia uppmärksammat ingripandet.

LÄS ÄVEN: Polisbrutalitet mot fotbollsbesökare kritiseras: ”När Tensta boys snear vågar ingen myndighet gå in”

I ett borttaget inlägg till sina omkring 23 000 följare på Twitter skrev Soneby även, ”tro inte att du kan smita undan vi ser dig vi ser alla er det gäller er snutar också även fast systemet gör det svårare att hitta era personnr”.

Tingsrätten menar att ordningsvakten inte är en offentlig person och att Soneby skulle kunnat uppmärksamma händelsen utan att peka ut vakten med personuppgifter.

Vidare slår de fast att Sonebys handling mot den dömde vakten ”tveklöst pekat ut [vaktens namn] som brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt”.  Soneby försvarar sin handling med att han ville varna andra vakter och poliser att inte missbruka sin makt.

Men den förklaringen godtog inte rätten. Soneby tvingas betala 80 dagsböter á 250 kronor och 10 000 kronor i ’kränkningsersättning’ till vakten.

Bröt benet på supporter

Bakgrunden till uthängningen i sociala medier är att vakten tillsammans med en ordningsvaktkollega grep en fotbollssupporter i 50-årsåldern från Hammarby IF som tillsammans med flera andra supportrar hade hyllat laget vid Gullmarsplans busstation efter att ha säkrat en poäng mot Malmö FF.

Den 28-årige vakten har iransk bakgrund och hans 38-årige kollega med arabiskklingande namn ansåg att supportern var för högljudd och omhändertog honom enligt LOB. De tryckte upp honom mot en vägg och försåg honom med handfängsel.

Därefter fördes mannen till ett enskilt så kallat avräkningsrum där han brottades ned och trots handfängsel fick armen uppdragen högt på ryggen.

Ordningsvakten ska ha påtalat för fotbollssupportern att han inte var så uppkäftig längre. När fotbollssupportern då svarade att han är bitter för att han inte får vara med i TV-programmet ’Tunnelbanan’, där tittare får följa ordningsvakter i arbetet, såg vakten rött och flög på honom.

Förnedrades som ”svennejävel” vid benbrottet

Ordningsvakten nöjde sig inte med handfängsel utan satte sig även över mannen och initierade ett hårdhänt benlås där supporterns båda ben trycktes upp mot mot bakdelen i uppemot en minut, något som vaktkollegan vittnar om.

Det resulterade i att mannens högra ben bröts. I samband med övervåldet har ordningsvakten även uttryckt hat mot svenskar i form av ”jävla svennejävel”. 

Vakten: ”Skulle få känna mig som hund”

Vakten hävdar att supportern ska ha gjort motstånd och även hotat honom med att säga att han skulle få veta ”hur det känns att ligga som en hund”, något som han menar rättfärdigade det kraftiga benlåset.

Märken efter handfängsel. Foto: Polisen

 

Vakten skonades från fängelse

Den andra oktober 2018 meddelade Södertörns tingsrätt att den 28-årige ordningsvakten döms för misshandel och menade att påföljden för brottet egentligen skulle vara fängelse i tre månader.

Men rätten beslöt trots detta att begränsa påföljden till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Han avskedades samtidigt från sin tjänst han och fråntogs Länsstyrelsens godkännande för att arbeta som vakt.

Vaktkollegan friades för medhjälp till misshandel eftersom han påstår sig inte ha sett hela händelseförloppet trots att en övervakningskamera fångat honom på bild alldeles intill händelsen.