julbord

pixabay

Inrikes

Örebrokrog bjöd hemlösa på julbord – blir av med alkoholtillstånd

Publicerad 12/15/2019
Annons

Under hösten har restaurangen Södra vattentornet AB skänkt matlådor till hemlösa i Örebro. Restaurangen har även anordnat ett julbord dit de hemlösa är välkomna. Nu dras alkoholtillståndet in på grund av att tidningar publicerat felaktiga uppgifter om vem som faktiskt äger restaurangen.

Tidigare i höst rapporterade NA om restaurangens goda gärningar. Enligt NA har en person i artiklarna uppgett sig vara restaurangens ägare trots att den inte är det enligt bokföringen. Personen i fråga ska vara olämplig enligt alkohollagen vilket har lett till att restaurangen fått indraget alkoholtillstånd efter att kommunens alkoholhandläggare läst artiklarna.

Raine Flodman, alkoholhandläggare på Örebro kommun, hävdar att någon annan står skriven som ägare på restaurangen för att kunna få alkoholtillstånd – en så kallad bulvan. Detta eftersom personen som egentligen driver restaurangen inte är lämpad för tillståndet.

– Alla uppgifter tyder också på att det rör sig om bulvaneri, säger Raine Flodman, alkoholhandläggare vid Örebro kommun.

Ägarna tillbakavisar påståendet

Men Riham Al-Arid, som sedan i somras tog över som ägare av restaurangen tillsammans med väninnan Anna Lena Karlsson, berättar att det inte stämmer. Riham Al-Arid är sambo med den berörda mannen – men han är bara anställd.

Hon säger att det rör sig om ett missförstånd mellan restaurangen och NA. I NA:s artiklar beskrev man mannen som ”krögaren” och skrev att han ”driver restaurangen” med sin sambo. Detta trots att han endast är anställd.

– Det hela är ett missförstånd. Jag har varit i kontakt med NA:s chefredaktör och bett om ändring i artiklarna. Men uppgiften ändrades bara i den ena – och det är det som beslutet grundar sig på. Det är så tråkigt att det förstör för mig och den andra delägaren.

Beslutet ska överklagas

De riktiga delägarna av Södra vattentornet AB ska överklaga beslutet om att dra in alkoholtillståndet. När de i bland annat ett Facebookinlägg berättade att de skulle bjuda in hemlösa till julbord hade de inte trott att det skulle få negativa konsekvenser.

– Det är så tråkigt att det blivit så här när vi försökt göra något bra, säger Riham Al-Arid. Det var min sambos idé att skänka matsvinn till de hemlösa. Vi var så stolta men nu drabbar det oss på ett orättvist sätt, säger hon.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons