Lokala Örebropartiet (ÖP) har lagt den antifascistiska kampen bakom sig. Det berättar partiledaren Markus Allard för Samnytt.
– Vi har inget med det att göra idag, säger han.

Samnytt skrev förra veckan om hur flera av Örebropartiets politiker är dömda för brott. En av dem är fängelsedömde 29-årige Adam Heivert Taylor, som har en bakgrund i Revolutionära fronten. Han ser nu ut att få en ersättarplats i Örebros kommunfullmäktige.

LÄS MER: Flera av Örebropartiets nyvalda politiker brottsdömda – ”Inte ett parti med perfekta människor”

Att en brottsdömd tidigare vänsterextremist finns med på ÖP:s valsedlar har väckt frågor om vilka kopplingar det lokala partiet har till den miljön idag.

”Antifascism är alltid självförsvar”

Örebropartiet bildas våren 2014. Under parollen ”Antifascism är alltid självförsvar” anordnas stödmanifestationer för vänsterextremister som frihetsberövats av polisen eller dömts för grova brott. Bland dem Joel Almgren och Dennis Kindgren, då känd som Dennis Miraballes.

Almgren döms sommaren 2014 till fem och ett halvt års fängelse för dråpförsök för att två gånger ha knivhuggit en medlem i Svenska motståndsrörelsen i ryggen i samband med en demonstration i Stockholm.

LÄS ÄVEN: Bidragsfuskande örebropartist lämnar efter Samnytt-avslöjande

Han hävdar under rättegången att knivhuggen utdelats i självförsvar. Men Svea hovrätt anser istället ”att gå fram till en slumpvis utvald person och hugga denne i ryggen två gånger med en kniv, med livshotande skador som följd, har varit uppenbart oförsvarligt.”

Den idag 43-årige vänsterextremisten har sedan dess fortsatt begå brott, och är nu aktuell i ett åtal som rör grovt vapenbrott.

Sommaren 2014 döms även Miraballes till två års fängelse för försök till mordbrand. Det är andra gången han döms till fängelse för ett politiskt motiverat våldsbrott.

Har lämnat antifascismen

Örebropartiets partiledare Markus Allard berättar nu för Samnytt att partiet inte längre håller på med antifascistisk kamp.

– Vi har inget med det att göra idag, skriver han.

– Örebropartiet var till en början en renodlad vänstergruppering av primärt ungdomar. De första två åren var en relativt schifzofren tid där partiet gick från att vara en konstig och marginell vänsterföreteelse, till att bli ett mer breddat lokalparti.

– Den kamp partiet förde bestod inte av mer än fjantiga supportmanifestationer. Jag tycker det är rätt pinsamt i efterhand.

”Rasismfascismnazism”

Tillsammans med debattören och opinionsbildaren Malcom Kyeyune ifrågasätter Allard under 2016 och 2017 allt oftare ”huruvida arbetarklassen verkligen tjänar på förd migrationspolitik”. Enligt ÖP-politikern gör det dem mer och mer ”paria” inom vänstern.

Samtidigt börjar Allard skriva för nyhetssajten Nyheter idag, vilket enligt honom blir ”spiken i kistan”.

– Det är väl typ där under 2017 som vänstern slutligen kommer överens om att Örebropartiet ska betraktas som rasismfascismnazism, berättar Markus Allard för Samnytt.

LÄS ÄVEN: Örebropartiet ökar kraftigt – Allard: ”Jag är aldrig nöjd”