Tidigare i veckan uppmärksammades det i media att att Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley lever med en nyligen frigiven dömd pedofil och våldtäktsman. Mannen har bland annat dömts för 22 fall av grov våldtäkt mot barn 6 och 9 år gamla. Nu meddelar Federley att han sjukskriver sig på obestämd tid.

Det var tidningen Stoppa Pressarna som först gick ut med uppgiften att Federley på sin gård i Björbo belägen i Gagnef kommun i Dalarna lever med en 42-årig man som Linköpings tingsrätt den andra juli 2014 dömde för en rad sexualbrott mot barn.

LÄS ÄVEN: C-nämndeman och värdegrundsexpert våldtog 14-årig flicka: ”Viktigt att tjejer tar plats”

Fredrik Federley på gården. Foto: Faksimil Facebook

Frigiven i förtid – flyttade in hos Federley

Samhällsnytt har tagit del av handlingar från tingsrätten som visar att mannen som Federley har släppt in att leva med honom på dalagården nyligen har frigivits trots att han skulle avtjäna nio år för våldtäkt mot barn, 6 och 9 år gamla, vid 22 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid två tillfällen, sexuellt ofredande vid sex tillfällen och 38 olika barnpornografibrott.

Enligt tidningen Stoppa Pressarnas uppgifter har grannarna uttryckt förtvivlan, oro och ilska över den uppkomna situationen.

Domslutet. Foto: Linköpings tingsrätt

Tar paus från politiken

Centertoppen Federley är till vardags EU-parlamentariker med en skattefinansierad lön på 97 000 kronor i månaden plus ett traktamente på 3 500 kronor per dag han är på officiellt uppdrag i Bryssel och Strasbourg. Ett så kallat kontorsbidrag på närmare 50 000 kronor tillkommer.

C-topparna Federley och Lööf. Foto: Faksimil Facebook

Efter medieuppmärksammaheten och Samhällsnytts försök att tidigare i veckan ställa frågor till Federley om bekantskapen med våldtäktspedofilen har han nu publicerat ett Facebookinlägg i vilket han bekräftar att han har levt med en person som stått honom nära och är dömd för ”oerhört allvarliga brott”.

Federley uppger att han nu har sagt upp kontakten med sexualbrottslingen. Vidare meddelar Federley att han sjukskriver sig på obestämd tid eftersom han ”fallit i bitar” till följd av uppmärksamheten.

Flera våldtäktsskandaler i C

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat hur skandalerna avlöser varandra i Centerpartiet. Det handlar ofta om sexrelaterade skandaler med minderåriga men även hur flera islamister gör karriär inom partiet. Nedan följer ett axplock av våldtäktsskandaler.

I september skrev vi om 44-årige Oskar Åsberg, ordförande för Centerpartiet i Uppsala, som ställs inför rätta efter att vid flera tillfällen ha köpt sex av en flicka som när brotten begicks var 16 och 17 år gammal. Åsberg ska även försökt tvinga på flickan narkotika.

I april rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämneman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors sedan flera mandatperioder tillbaka sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

LÄS ÄVEN: Debattören Patrik Oksanen anklagades för att vara pedofil – fick staten att betala för rättegången