I en artikelserie i Sundsvalls Tidning får människor som bor i glesbygden komma till tals om olika lokala samhällsfrågor. Vanligt återkommande är oron inför de vindkraftsindustrier som uppförs i stora naturområden. Många bybor är oroliga för och kritiska till utvecklingen – de räds över hur deras uppskattade natur förvandlas till industriområden.

Bara några kilometer bort längs vägen från Ann och Håkan Sjölander, som bott i Lillmörtsjön sedan år 2000, har bygget av Klevbergets vindkraftsindustri nu påbörjats.

– Vi kommer se vindkraftverken där, sju, åtta stycken räknar de med, och det är ju inte bara vindkraftverk som ska byggas utan nya kraftledningar som ska dras fram också, säger Ann Sjölander.

– Jag gillar inte att de använder ordet park, för det är ingen park utan ett industriområde för vindkraft, säger Ann till ST.

Och Håkan håller med.

LÄS ÄVEN: Märta Stenevi (MP) vill fyrdubbla vindkraften – men inte på egna bakgården

Rädda att förlora friluftslivet

Inom kort väntas även en tillståndsansökan lämnas in för Storåsen. Även det är ett område som är beläget bara några kilometer från Lillmörtsjön – men åt motsatt håll.

– Får de tillstånd så kommer det bli ett sammanbyggt industriområde här, konstaterar Ann besviket.

– Vi kanske inte kommer se snurrorna från fönstret, men det handlar inte bara om det visuella. Det skulle påverka alla möjligheter till ett ostört friluftsliv i ett jättestort område, förklarar Ann.

LÄS ÄVEN: Vindkraft till havs tvingar akut hotad valart att fly

Se Samnytts dokumentärserie om vindkraften

Samnytt har kritiskt granskat konsekvenserna av den energipolitiska så kallade gröna omställningen där fokus ligger på en omfattande utbyggnad av vindkraften. Du kan se de tre avsnittet i vår dokumentärserie nedan.