buttlift-837673
Inrikes

Oskickliga skönhetsoperationer i utlandet tränger undan vård i Sverige

Publicerad 4/14/2023
Annons

Många migranter åker till sina forna hemländer för att göra skönhetsoperationer eftersom det är billigare där. Att åka till billighetsländer och plastikoperera sig blir också vanligare bland svenskar. Kvinnorna dominerar stort och Turkiet pekas ut som stort problemland. Men snålheten bedrar ofta visheten då svåra komplikationer inte sällan tillstöter. Vid sidan av det egna lidandet tränger den här sortens eftervård i Sverige också i allt större utsträckning ut annan viktig vård.

Allt fler som varit i utlandet och gjort exempelvis bröstförstoringar eller så kallade brazilian buttlifts återvänder till Sverige med misslyckade resultat, ibland bara kosmetiskt oskickligt genomförda ingrepp men också ofta med inflammationer och svårbehandlade nekrotiska sår med multiresistenta bakterier. De söker sig då till den redan underbemannade och underfinansierade svenska vården, vilket skapar undanträngningseffekter för andra patienter.

Att det förhåller sig så och att det är ett ökande problem visar en granskning som tidningen Sjukhusläkaren genomfört. Man har låtit verksamhetschefer inom kirurgi och plastikkirurgi på de större sjukhusen i landets regioner svara på frågor om hur mycket den kosmetiska kirurgin belastar vården. Svaret från många var att man sett en markant ökning av patienter i den kategorin de senaste fem åren.

Bröstimplantat och buttlifts vanligast

Sjukhusläkarens reporter Malin Gavelin berättar för SVT Nyheter att det vanligaste den här sortens patienter söker för är inflammerade bröstproteser som måste opereras bort akut. Behandling av sår i nekros infekterade av multiresistenta bakterier efter att man gjort en ”brazilian buttlift” i utlandet kommer också högt på listan.

De som svarat på enkäten påtalar också att den här sortens vård för illa utförda skönhetsoperationer i utlandet inte bara skapar lidande för patienten utan också leder till belastningar på en redan hårt belastad sjukvård, tar vårdplatser i anspråk och innebär ökade kostnader för skattebetalarna. Påfallande många av patienterna har gjort sina misslyckade skönhetsoperationer i Turkiet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons