Enligt en ny kartläggning har mer än en tredjedel av flickorna i årskurs nio i Botkyrka krav på sig att vara oskulder tills de är gifta. Nu ska kommunen ta fram en handlingsplan för att tackla hedersproblematiken.

I Botkyrka kommun, som tillhör Stockholms län, bor 95 000 personer varav 60,5 procent har utländsk bakgrund. I kommunen talas omkring 100 olika språk. Här finns bland annat den ökända kommundelen Fittja.

På tisdagen klubbar kommunstyrelsen i Botkyrka igenom handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Denna grundar sig på en ny kartläggning av Botkyrkas niondeklassare som Tris, Tjejers rätt i samhället, gjort under 2021 på uppdrag av kommunen.

LÄS ÄVEN: Hedersvåldet stärker sitt fäste i Sverige

Enligt kartläggningen har 35 procent av flickorna ett oskuldskrav på sig till äktenskapet och 23 procent inte får välja sin framtida partner. För pojkarna har 19 procent ett oskuldskrav.

– Det är tyvärr inte förvånande. Vi hade en duktig forskare från Uppsala som gjort studier som visar på liknande siffror. Men det var viktigt att få det här svart på vitt så att vi kan börja arbeta långsiktigt för att motverka att det ser ut så här, säger kommunalrådet Ing-Marie Viklund (L) till Mitt i.

Smygstartar

Handlingsplanen ska dock ut på remiss i alla berörda förvaltningar innan den kan klubbas formellt av kommunfullmäktige efter sommaren. Men man har beslutat att ändå smygstarta med den.

– Det har varit pandemi i två år, och det är många unga som inte har rest hem till föräldrarnas hemländer. Nu finns det en oro från kommunens sida att ungdomar riskerar att bli bortgifta under sommaren. Det har vi försökt förhindra genom att informera på grundskolorna, säger Viklund.

LÄS ÄVEN: Kakabaveh larmade om invandrat hedersförtryck – petas från Vänsterpartiets riksdagslista

På sikt hoppas hon att det arbetet ska implementeras i alla delar av Botkyrka kommun där arbete med barn och unga förekommer.