➤ TRYGGHETSMÄTNING På tisdagen släpptes Stockholms stads senaste trygghetsmätning, vilken visar att otryggheten ökar i huvudstaden. Oron för att bli utsatt för sexuella trakasserier står ut och har fördubblats sedan förra mätningen 2014.

I trygghetsmätningen har stockholmarna fått svara på frågor kring upplevd trygghet och oro i bostadsområdet, oro för att utsättas för brott, upplevda ordningsproblem samt utsatthet för brott.

Generellt uppger fyra av fem att de känner sig trygga. Oron för att bli utsatt för brott ökar dock, och när det gäller upplevd utsatthet så är det framför allt sexuella trakasserier som ökar. Ökar gör även oron för att gå ut i det egna bostadsområdet på kvällen.

Andelen som uppger att de oroas över att utsättas för brott har ökat från 16 till 21 procent, och andelen som har utsatts för sexuella trakasserier har ökat från tre till fem procent.

Oron för att bli utsatt för sexuella trakasserier har mer än fördubblats och ligger på elva procent. Denna oro är störst på Järvafältet och i Skärholmen. Oron för att bli våldtagen har ökat från åtta till tolv procent.

Även oron för att bli rånad ökar kraftigt, och särskilt tydligt är detta i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

– Sexuella trakasserier står ut lite mer, det kan ha en koppling till att medvetenheten om sexuella trakasserier ökat, vilket i grunden är bra. Det finns också ett stort mörkertal så det är positivt om fler polisanmäler, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) till Dagens Nyheter.

– Vi politiker har ett stort ansvar för det offentliga samtalet, det måste bygga på fakta.

Totalt har 17 669 personer svarat på enkäten.

– Jag är egentligen inte förvånad över att otryggheten ökar. Vi lever i en otryggare värld med dramatiska händelser både i Stockholm och i andra storstäder i Europa. Mätningen visar en ökad oro i vissa särskilt utsatta delar av Stockholm och det ger oss kvitto på att de prioriteringar som vi gör för att skapa trygghet är de rätta, säger Ulf Johansson, regionpolischef.