En 71-årig man överfölls, misshandlades och blev bestulen på sin bil i december förra året. En film från händelsen har fått stor spridning i sociala medier. Nu berättar mannen för Samnytt.
– Samhället har blivit annorlunda, säger han.

Det är förmiddag en onsdag i december förra året. En 71-årig man har precis stannat till med bilen i centrala Helsingborg.

– Vi skulle flytta och min svärson skulle hjälpa mig att bära upp en hylla. Så jag stannade bilen, lade den i parkeringsläge och skulle ta upp telefonen för att ringa honom och säga åt honom att komma ut, berättar mannen för Samnytt.

– Då rycktes bildörren upp av någon som sade: ”Ut med dig! Vi ska ha din bil!” Då tände jag till och gick ur. Sedan var det igång. Det var det hela.

Blir av med bilen

Den 71-årige mannen blir påhoppad, mitt på dagen mitt i stan, av ett ungdomsgäng på fyra personer. Ett gäng han aldrig tidigare sett.

– De var tre mot en kan man säga, för den ena stod och filmade, säger han.

– Det tog bara 30 sekunder alltihopa. Men det kändes som tio minuter. Den ene tog bilen medan jag höll på med de andra. Han tog bilen och stack.

Filmen från överfallet som gänget själv filmat, och som visar misshandeln och hur bilen blir stulen, har senaste tiden veckorna fått stor spridning i sociala medier.

Den 71-årige mannen är heller inte den ende som faller offer för gänget. Strax innan han blir överfallen och bestulen på sin bil, ger sig gänget på en 74-årig kvinna och försöker utan framgång att ta hennes bil.

”Jag mådde så dåligt”

71-åringen låter sig gärna intervjuas av Samnytt. Men han vill vara anonym. Det har gått mer än ett halvår sedan händelsen som satt djupa spår hos honom.

– Jag mådde skit efter. Jag mådde så dåligt, så dåligt, så dåligt.

– När man gick ut efteråt så var man på sin vakt. Det var det värsta av alltihop egentligen. Jag tänkte om jag skulle beväpna mig med ett skohorn i metall så man kan slå på dem. Förstår du?

För tre veckor sedan föll domen mot gänget, och inatt vinner den laga kraft. Vare sig åklagaren eller de dömda har överklagat till hovrätten.

– Det låter väldigt bra, säger 71-åringen.

Han vill inte gå igenom ännu en rättegång.

Frias för rån

Åklagaren ville få de fyra gärningsmännen, som enligt folkbokföringen är 15 och 16 år gamla, dömda för rån.

Domarna i den SD-dominerade domstolen; en juristdomare, en nämndeman från Moderaterna och två nämndemän från Sverigedemokraterna, gick emellertid inte med på det.

Istället dömdes gänget för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Påföljden: Ungdomsvård.

– De ska gå till en terapeut eller psykolog två timmar i veckan i sex månader. Och så får de betala 15 000 i böter, som ska delas på fyra, konstaterar 71-åringen.

– Det hette att de inte skulle behålla bilen, utan att de bara stulit den för att köra med den. Det är därför. Men de hade snackat om att de skulle slakta den på reservdelar.

Ungdomsrabatt

Den juristdomare som dömde i målet var hovrättsassessorn Daniel Fedeli. Han menar att det inte fanns tillräckliga skäl för att döma de fyra förövarna för rån.

– Vi i tingsrätten gjorde bedömningen att det inte var tillräckligt utrett, eller bevisat, att de hade tillägnelseuppsåt att stjäla bilen. Utan de hade uppsåt att använda den, säger han till Samnytt.

Kan du förstå att det är ett resonemang som många ur allmänheten tycker är märkligt?

– Det har jag ingen uppfattning kring på det sättet, utan det är den bedömning tingsrätten gjort utifrån den bevisning som fanns. Jag kan inte säga så mycket mer om det.

Påföljden stannade som sagt vid ungdomsvård. I de flesta fall samma vård som de redan dömts till på grund av annan brottslighet de gjort sig skyldiga till.

– Med tanke på deras ungdom och de ungdomsrabatter som enligt lag ska tillämpas i de fallen, så kom vi fram till att den ungdomsvård som var föreslagen var tillräckligt ingripande, säger Daniel Fedeli.

– Vi tycker att vi har tillämpat de regler som finns. Jag har inte så mycket mer att säga om det.

”Hoppas de bättrar sig”

Den 71-årige mannen är inte övertygad om att hårdare straff hjälper, och han hoppas att de som misshandlade honom och tog hans bil blir bättre människor när de växer upp.

– Man får hoppas på att de bättrar sig. Som jag sade till dem: Jag har också varit 16 år. Det är inte så lätt, säger han.

Gjorde du sådana saker när du var sexton år?

– Nej nej nej. Du rörde aldrig någon annans bil. Vi behövde inte ens låsa bilarna på den tiden.

– Hela samhället har blivit annorlunda. Det har blivit slappt på något vis. Det är vad jag tycker, och det tycker många med mig. Det är därför vissa partier går framåt.

Samtidigt är han medveten om att samtliga tre nämndemän kom från högerpartier som brukar tala om tuffare tag mot kriminella, varav två är sverigedemokrater.

– Jag vill inte ge mig in i politik. Det är det sämsta man kan göra, säger han.

Samnytt har även sökt nämndemännen: Kerstin Bertilsson (M), Britt Aardgaard (SD) och Bo Engström (SD).

De fyra dömda:

15-årige Josef Al-Bawi. Född i Sverige till en svensk mamma och irakisk pappa.

15-årige Abdelmajed Oklla. Född i Damaskus i Syrien. Han kom till Sverige 2012 och är svensk medborgare sedan 2016.

15-årige Khaled Asaad. Född i Syrien. Invandrade 2017 och är svensk medborgare sedan 2019.

16-årige Charles Gaertner. Född i Filippinerna och inte svensk medborgare. Han kom till Sverige sedan hans mamma gift sig med en svensk man.