En utvärdering efter två år av kameraövervakning av parkeringsplatser i det invandrardominerade, problemtyngda och “utsatta” området Bäckby i Västerås visar att åtgärden varit effektiv mot den epidemi av bilbränder som länge plågat stadsdelen. Sedan kamerorna sattes upp har inte en enda bil brunnit.
Det var det kommunala bostadsbolaget Mimer som hösten 2018 ansökte om tillstånd för att få sätta upp kameror. Detta i omsorg om de skötsamma boende i området som regelmässigt fick se sina bilar utbrända av ungdomsgäng. Tillstånds medgavs och resultatet i form av minskade bilbränder är över förväntan.
Även annan skadegörelse har minskat drastiskt sedan kamerorna sattes upp. Ett bekymmer i sammanhanget är dock att brottsligheten inte i samtliga fall försvunnit. Bilbrännarna och skadegörarna har i vissa fall valt att förlägga sin brottslighet till andra platser där kameraövervakning saknas.
För en mer generell brottsminskning behövs att kameraövervakning tillåts mer allmänt i det offentliga rummet, så som är det normala i många andra europeiska länder, mest noterbart Storbritannien.
De boende i Mimers bostadsbestånd är dock glada över att slippa komma ut till en utbrunnen bil på morgonen och det faktum att åtgärden visat sig vara så effektiv kan leda till att motsvarande krav reses från boende och bostadsbolag på andra platser och får gehör.
Att få tillstånd för kameraövervakning har i Sverige varit svårt och omgärdat av en omfattande byråkrati. Detta med hänvisning till möjliga kränkningar av den personliga integriteten.
När kameraövervakningslagen reviderades 2018 blev det dock lättare att få tillstånd och det framgångsrika försöket i Bäckby är enligt många ett exempel på att detta är rätt eller i varje fall en nödvändig väg att gå som en del av att möta den eskalerande brottsligheten
Lund är en annan stad där motsvarande åtgärder vidtas. Där är det de många och kostsamma anlagda skolbränderna som ligger bakom initiativet. Den omfattande monteringen av övervakningskameror där har skett relativt nyligen och ännu inte hunnit utvärderas i effektivitetshänseende.
Mot bakgrund till det eskalerande antalet gängskjutningar i landet kompletteras på flera håll kamerorna numera också med skottsensorer som larmar när skottlossning bryter ut. Så sker bland annat i de “utsatta” och svårt brottstyngda områdena Hjällbo och Bergsjön i Göteborgs. Så sker även i “utsatta” områden i Stockholm och Malmö såsom Rinkeby respektive Rosengård.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.