Riksteatern i Ljusdal ber offentligt om ursäkt för en föreställning i tisdags med Özz Nûjen. Anledningen är att den vänsterprofilerade komikern kränkte en tonårsflicka i publiken.

Det är under tisdagen som gymnasielever i Hälsingland ser på föreställningen ”Laika” med Özz Nûjen i huvudrollen. Föreställningen hålls på elevernas skola, Slottegymnasiet, och är en obligatorisk del av undervisningen.

Redan från början är den vänsterprofilerade komikern missnöjd över att flera av eleverna sätter sig längst bak i lokalen. Han säger åt dem att flytta fram, något som alla inte känner sig bekväma med att göra.

Letar efter medicin

Samnytt har pratat med mamman till en av gymnasieeleverna som såg föreställningen. Hon berättar att en tonårsflicka under föreställningen kommer på att hon glömt att ta sin medicin – en medicin hon inte vill skylta med offentligt.

Flickan letar i sin väska efter medicinen, något som irriterar Özz Nûjen. Han avbryter föreställningen, vänder sig direkt till flickan för att fråga vad hon letar efter.

– Hon som inte ville synas eller bli uppmärksammad blir påhoppad, berättar mamman.

– Hon ville inte säga vad det var för sorts medicin, utan säger att den är mot hennes allergi.

”Håriga män från Kurdistan”

Men Nûjen nöjer sig inte med flickans svar, utan vill prompt veta vad det är för medicin hon tar.

– Han frågade: ”Vad har du för allergi? Är du allergisk mot håriga män från Kurdistan?” berättar mamman.

LÄS ÄVEN: Özz Nûjen kräver coronapengar från staten: ”Standup är big business”

Flera reagerar på att den kurdiska komikern ger sig på en av tonårsflickorna på det sättet.

Ber om ursäkt

Efter tisdagens föreställning framför Ljusdals riksteaterförening, som står bakom arrangemanget, en offentlig ursäkt på sin Facebooksida.

”Özz tilltalade denna unga teaterbesökare på ett sätt som var konfrontativt och kränkande, och på inget sätt rimligt i förhållande till vad denna teaterbesökare gjorde”, står bland annat i ursäkten där Nûjens agerande beskrivs som en ”verbal attack”.

Faksimil

Ursäkten får snabbt stor uppmärksamhet i sociala medier, där många undrar vad som hänt under föreställningen. Ljusdals riksteaterförening har nu tagit bort inlägget med ursäkten igen.

”Långt långt långt åt höger”

Katarina Boäng på Ljusdals riksteaterförening är ansvarig för tisdagens arrangemang med Özz Nûjen. Hon vill inte svara på Samnytts frågor om vad som hände i tisdags och varför föreningen bokade in den kontroversielle komikern.

– Samnytt är en tidning som har åsikter som går väldigt långt åt höger. Långt långt långt åt höger. Då ägnar man sig själv åt olika kränkningar av etniska grupper, säger hon till Samnytt.

– Därför känner jag att jag inte har något förtroende för att prata med just din tidning.

Inte heller Riksteatern centralt vill svara på Samnytts frågor om tisdagens arrangemang.

LÄS MER: Özz Nûjen om kritiken mot att ha betalat 85 000 till Akilov: ”hatbloggare” och ”trollarméer”