Foto: Socialdemokraterna/Faksimil
Inrikes

Özz Nûjen stöder Estvall i ”hans kamp mot rasister och deras drev och lögner”

Publicerad 3/22/2018
Annons

Den S-kopplade komikern Özz Nûjen uttrycker i ett inlägg på Twitter sitt stöd för läraren Martin Estvall som Samhällsnytt skrev om igår. ”Stöttar självklart @DrEstvall i hans kamp mot rasister och deras drev och lögner”, skriver Nûjen på Twitter.

Twittervänstern har kokat av ilska sedan igår kväll då Samhällsnytt publicerade sin artikel om läraren och S-politikern Martin Estvall i Alvesta som sedan flera år tillbaka spridit hat och hot på Twitter. De anonyma såväl som namngivna vänsteraktivisterna enas under hashtaggen #StåuppförDrEstvall.

LÄS MER: Lärare på småländsk skandalskola sprider hat och hot på Twitter

”Jag har känt @DrEstvall i många år, han har alltid varit en förkämpe för #jämlikhet #antirasim och #SvenskaVärderingarpåriktigt Han är nu utsatt för ett hatdrev anstiftat av @katjanouch, pådrivet av #Smutshögern. Vi tar inte den här skiten”, twittrar exempelvis Loan Sundman.

Sundman är ansvarig utgivare för Researchgruppen, tidigare känd som Afa Dokumentation, och är en veteran i vänsterextrema kretsar. Antifascistisk aktion (Afa) har tidigare pekats ut av Säkerhetspolisen som det största hotet mot demokratin i Sverige.

”Så Kent Ekeroths hatblogg initierar nu ett drev mot en privatperson som vågat stå upp mot rasisterna på nätet. All heder till @DrEstvall”, twittrar en anonym vänsteraktivist som ingår i det rödgröna trollnätverk som Samhällsnytt tidigare uppmärksammat.

LÄS MER: En trollfabrik med starka band till #jagärhär och rödgröna riksdagspolitiker

LÄS MER: DN:s Hugo Ewald om Panikfakta: ”De använder sig av fejkkonton för att publicera propaganda”

”Det ska inte vara ok att trakassera personer. Det ska inte vara normalt att sprida lögner om människor. Det ska inte accepteras att troll försöker sätta människor de hatar i fara. Därför väljer jag att #ståuppfördrestvall mot rasisterna”, twittrar en tredje person.

Får stöd från Özz Nûjen

En av dem som anslutit sig till kampanjen till stöd för Martin Estvall är den sverigekurdiske komikern Özz Nûjen som de senaste åren anlitats flitigt av Socialdemokraterna vid kongresser och andra arrangemang.

Familjen Nûjen uppmärksammades tidigare i år när det avslöjades att de anlitat Rakhmat Akilov, som just nu står åtalad för terrordådet i Stockholm förra året, för renoveringar på en fastighet på Gotland.

LÄS MER: EXKLUSIVT: Ekobrottsmyndigheten utreder Özz Nujens överföringar till Akilov

”Stöttar självklart @DrEstvall i hans kamp mot rasister och deras drev och lögner #StåuppförDrEstvall #svpol”, twittrar Nûjen.

En annan sociala medier-profil som anslutit sig till kampanjen är copyrightern Ulrika Good. Good anlitas ofta av medier som proffstyckare när de vill ha en åsikt om olika reklamkampanjer.

”Jag har förstått att de bruna trynena har varit framme och bökat och att man bör #StåuppförDrEstvall Något jag mer än gärna gör. Been there och vet hur mycket man uppskattar allt stöd man kan få”, twittrar hon.

Ulrika Good förklarar för Samhällsnytt att hon känner medlidande med Martin Estvall efter att hans twittrande uppmärksammats i media.

– Jag har inte skaffat mig tillräckligt djup bild av det, jag har bara en väldigt ytlig bild, säger hon.

– Jag uttalade mig utifrån det jag såg och vad jag förstår att han är utsatt för. Jag har själv varit i samma läge, så jag ville stötta honom helt enkelt.

Du tänker inte att en lärare som är partipolitiskt aktiv borde vårda sitt språk och inte sprida hot och hat i sociala medier?

– Det har jag inte satt mig in i tillräckligt mycket för att ha synpunkter på. Man måste inte alltid skriva att man står bakom allting en person gör, annars skulle jag inte stötta. Jag är jag och jag gör som jag gör, men jag kan stötta honom som individ.

Ulrika Good vill inte kommentera vad hon tycker om de grova saker som Martin Estvall skrivit på Twitter.

– Det har jag ingen åsikt om än så länge för jag är inte så insatt i sakfrågan, säger hon.

”Ingen tvekan”

Mats Dagerlind är ansvarig utgivare för Samhällsnytt och den som igår tog beslutet att godkänna en namnpublicering av Martin Estvall.

– Jag tycker att namnpublicering i det här fallet var ganska självklart. Det var ingen tvekan om att han skulle namnges, säger han.

– Utifrån att Estvall är lärare på en skola, att han har haft politiska uppdrag för Miljöpartiet, har ett politiskt engagemang för Socialdemokraterna och att det rör sig om ganska grova saker han skrivit. Det är fråga om näthat.

Dagerlind ställer sig dessutom frågande till om det i detta fall kan anses vara en namnpublicering, eller ”uthängning” som kritikerna kallar det.

– Han har inte försökt dölja vad han skriver eller vem han är. I och för sig har han bytt ut sitt namn mot en arabisk krumelur, men kontot heter fortfarande ”drestvall” så han har själv varit öppen med de här inläggen, säger Dagerlind och fortsätter:

– Att vi uppmärksammar vad en person skriver på Twitter är inget unikt, det gör alla medier idag. Det är en stor källa till journalistiska uppslag. Är man en profilerad opinionsbildare på Twitter, då får man räkna med det. Man kan till och med räkna med att folk vill bli uppmärksammade för saker de skriver, annars skulle de inte skriva som de gör. Sedan kan de som twittrar inte räkna med att den uppmärksamheten ska vara odelat positiv.

Samhällsnytts ansvarige utgivare passar även på att påpeka att många av dem som reagerar på gårdagens artikel tycks följa dubbla måttstockar.

– Man kan ifrågasätta att personer som i normala fall har så hög svansföring när det gäller hets, hot och hat på nätet ställer sig bakom en person som uttrycker sig på det här grova sättet, avslutar Mats Dagerlind.

LÄS MER: Lärare på småländsk skandalskola sprider hat och hot på Twitter

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1159”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons