Screenshot 2019-07-25 at 11.20.51

Gamlegården med badet i högra hörnet. Foto: Samhällsnytt

Inrikes

Påkostat utomhusbad förstört varje kväll sedan starten

Publicerad 7/25/2019
Annons

Ett nyinvigt utomhusbad i det invandrartäta området Gamlegården ska ha vandaliserats varje dag sedan dess öppnande. Det har nyligen renoverats för hela 15 miljoner kronor. Det är i samma område som Samnytt TV gjorde ett reportage om en mor och hennes son som vill fly området.

Kristianstad kommun har investerat omkring 22 miljoner kronor i Gamlegården på senare tid för att ”lyfta” området. Men redan innan utomhusbadet invigdes inkom hot om skadegörelse, som sedan samma dag som badet öppnade verkställdes.

På en vecka fick väktare köra ut till platsen totalt nio gånger. Bland annat ska solcellspaneler och staket ha saboterats.

LÄS ÄVEN: Samnytt TV: Förtvivlad mor vill fly mångkulturen

– Det är äldre som med hjälp av minderåriga tar sig in i containers på området. Vi fick sätta upp full övervakning med värmekameror i alla hörn och högtalare som kopplats till Securitas, berättar Karl-Henrik Persson för Kristianstadbladet.

Byggföretag bestulna
Även under byggtiden ska problem ha uppstått. Byggföretagen på platsen fick utrustning för hundratusentals kronor stulna.

– Vi gör vad vi kan och lägger stora resurser på att försöka komma åt problemen. Kommer vi inte till rätta med det måste vi vidta åtgärder som vi inte vill, som att stängsla in mer. Man kan inte rätta till det över en natt, så vi manar till lite lugn, säger Karl-Henrik Persson till Kristianstadbladet.

Stor segregation i Kristianstad
Redan 2015 inkom rapporter på stor segregation i Kristianstad. Det ska enligt en doktorsavhandling vara den sjunde mest segregerade staden i landet.

Kartläggningen visar hur Kristianstads skillnader ökat mest mellan välbärgade områden, till exempel Åhus med färre invandrare där de boende blir rikare, i kontrast till fattigare områden, som exempelvis Gamlegården där fler invandrare flyttar in.

Vid den tiden sa välfärdsnämndens ordförande, Radovan Javurek, att:

Utvecklingen i Kristianstad är positiv i längden och på lång sikt men det leder till trångboddhet och stockningar och det kräver sin tid att hantera och landa i. Vi kommer att lösa det här och det kommer bli bra.

Svenskar vill inte ha integration
Samtidigt visar forskning att svenskar inte vill integreras med massinvandrare.

Matz Dahlberg vid institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, vid Uppsala universitet studerade vad som händer med majoritetsbefolkningen i ett bostadsområde när andelen invandrare ökar.

– Vi såg att det fanns en brytpunkt när andelen invandrare nådde 5 procent. Då började majoritetsbefolkningen krympa, sa Matz Dahlberg till Arbetarbladet.

Roger Andersson vid samma institut tittade på svenskars syn på etnisk boendesegregation.

– Det vi kan se är ett väldigt påtagligt undvikandemönster. Svenskar undviker att flytta till invandrartäta områden.

Per Strömblad vid Linnéuniversitetet har forskat om hur tilliten till andra människor påverkas i invandrartäta områden.

– Oavsett andra resurser som utbildning och ekonomi tenderar personer att ha en lägre social tillit om de bor i ett invandrartätt område.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons