I vissa mindre butiker har en ny colaläsk dykt upp i dagarna som lett till hätska utbyten i kommentarsfälten. Bakom den nya colan står ett par bröder i Malmö som på det här sättet vill stödja de palestinska områdena.

”Palestine Cola” syftar till att utgöra ett alternativ till de amerikanska jättarna Coca-Cola och Pepsi. Burken pryds av det klassiska palestinasjalsmönstret keffiyeh och texten ”Liberty for everyone”.

– Jag kommer aldrig att ta in Coca-Cola här igen. Inte en chans, säger palestinska Samer Rabie, ägare av Locali Food på Nordenskiöldsgatan i Malmö, till Sydsvenskan.

Bakom den nya colan står bröderna Hassoun med sitt företag Safad Food AB, döpt efter staden Safad som deras familj kommer ifrån. Safad är det arabiska namnet på staden Safed i norra Israel. Sedan starten har intresset varit stort.

Safad Food AB har levererat drycker till butiker och restauranger i Malmö, Stockholm och Göteborg men man har även fått förfrågningar från utlandet.

Skickar pengar

På hemsidan skriver företaget: ”Palestina får inte glömmas bort. Den situation landet befinner sig i och den inhumana behandling Palestina och dess medborgare utsätts för gör att vi absolut måste reagera.”

Överskottet från försäljningen påstås gå till civilbefolkningen i de palestinska områdena.

Kontroversiell dryck

I samband med att butiker annonserar om att man har tagit in Palestine Cola i sortimentet blir reaktionerna delade bland kunderna.

Ett exempel är Matkanonen i Kista som på Facebook för några dagar sen publicerade ett inlägg där man kungjorde tillskottet i sortimentet.

Faksimil

”Tack då vet jag”, skriver en person som lagt till en israelisk flagga till sin kommentar.

”Kanongod. Och för en bra sak”, skriver en annan person.

”Blanda kanske inte mat och politik…det blir snabbt osmakligt att handla…” lyder en annan kommentar.

”Hur stor del av intäkterna går till hamas?” frågar sig en kund.