AdamAbedElHakim2

Adam Abed El Hakim. Foto: Polisen

Inrikes

Palestinsk grönsakshandlare fejkade handikapp – försvann med miljoner

Publicerad 4/17/2020
Annons

Polisen efterlyser en migrant som simulerat en grav funktionsnedsättning och på så sätt lurat till sig nästan fem miljoner kronor av skattebetalarna. Pengarna har använts för bland annat semesterresor. Tingsrätten ansåg trots det höga beloppet inte bidragsbrottet särskilt allvarligt och meddelade villkorlig dom. Men hovrätten rev upp domen och dömde till fängelse men nu är migranten spårlöst försvunnen.

Mellan 1 januari 2011 och 27 maj 2016 har 54-årige palestiniern Adam Abed El Hakim tillsammans med libanesiskan Nina Boutalouz lämnat oriktiga uppgifter till Försäkringskassan och Skövde kommun vilket möjliggjort felaktigt utbetald assistansersättning motsvarande hela 4 750 370 kronor. I slutet av år 2017 dömde Skaraborgs tingsrätt migranten för grovt bidragsbrott, men enbart till villkorlig dom.

LÄS ÄVEN: Okända migranter utnyttjar svensk välfärd på miljardbelopp

Torterad grönsakshandlare

Bakgrunden till El Hakims bidrag i Sverige är att han tidigare bodde i Libanon där han utsattes för en granatsplitterskada i höger ben. Men han påstår också att han skjutits i benen och utsatts för tortyr.

Paret El Hakim och Boutalouz träffades i Libanon år 1995 och gifte sig året därpå. I polisförhör uppger El Hakim att han var affärsman inom grönsaker i hemlandet där han utsattes för hot och våld. Familjen invandrade i början av 2000-talet till Sverige och bosatte sig i Skövde kommun.

År 2007 beviljades El Hakim statlig assistansersättning för sina skador. Funktionsnedsättningen har emellertid inte hindrat honom att utsätta sin fru för grov kvinnofridskräkning, något han 2009 dömdes till fängelse i åtta månader för. Paret hittade senare tillbaka till varandra och inledde ett samarbete rörande assistansvård i hemmet.

Reste aktivt men registrerade assistans

Polisutredningen visar att El Hakim samtidigt som han meddelat att han haft assistansvård i Sverige har varit på resa i Libanon, landet som han uppgett sig ha flytt ifrån, och Jordanien.

Bilder avslöjar migranten

El Hakim har hävdat att han är så allvarligt rörelsehindrad att han behöver hjälp med de mest grundläggande behov som exempelvis hygien. Samtidigt visar fotografier och videoklipp i polisutredningen att han i samband med semestrar i Mellanöstern roar sig utan synbara problem att använda vare sig ben eller armar.
Skulle stampa ihjäl familjemedlemmarna

I polisförhör vittnar familjemedlemmar att de utsatts för dödshot från El Hakim som krävt tillbaka pengar för gåvor han tidigare inhandlat. Bland annat berättar El Hakims son att fadern krävt att han säljer den bil som pappan inhandlat åt sonen och ger pappan pengarna.

Om sonen inte kommer med pengarna ska den kraftigt funktionsnedsatta fadern komma dit och döda honom, hans mor och hennes nye man. Hoten från fadern innehåller formuleringar som att han ska ”stampa sönder” sonen. Enligt sonen är hoten allvarligt menade eftersom El Hakim ska ha varit kriminell i Libanon och även burit pistol.

Tingsrätten såg förmildrande omständigheter

När Skaraborgs tingsrätt 2017-11-27 meddelade dom mot El Hakim framgick det att man inte såg särskilt allvarligt på bidragsbrottet med hänvisning till hans påstådda hälsotillstånd.

Inte heller att El Hakim begått en del av bidragsbrotten under prövotiden efter sin villkorliga frigivning i samband med den grova kvinnofridskränkning han dömts för ansåg domstolen vara tillräckliga skäl för att utdöma en frihetsberövande påföljd.

Rätten menade att förmildrande omständigheter förelåg och att i stället för ett års fängelse villkorlig dom skulle räcka:

Spårlöst försvunnen

Åklagaren tog ärendet vidare till Göta hovrätt som 2019-12-10 rev upp tingsrättsdomen och slog fast att El Hakim skulle dömas till fängelse i tre år för bland annat grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan.

Men El Hakim, som tidigare var häktad men försattes på fri fot under överklagandetiden, har inte infunnit sig för att avtjäna straffet och är nu spårlöst försvunnen.

Adam El Hakim döms för 69 grova bidragsbrott under en tidsperiod om ungefär fem och ett halvt år och som orsakat felaktigt utbetald assistansersättning från Försäkringskassan och Skövde kommun på drygt 4,75 miljoner kronor. Det samlade straffvärdet uppgår till fängelse i tre år.

Polisen vill ha tips

Nu meddelar TV3:s program Efterlyst att polisen har efterlyst El Hakim. Om du vet var han befinner sig, kontakta polisen på telefonnummer 114 114 alternativt TV3 Efterlyst på 08-702 00 90 eller via e-post på [email protected].

https://www.facebook.com/EfterlystSE/photos/a.90209887213/10158755768247214/?type=3&theater

LÄS ÄVEN: Utlänningar förskingrar miljoner med falska uppgifter – försvinner spårlöst

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
772Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons