I början av året meddelade chefsåklagare Krister Petersson att han 34 år efter mordet på Sveavägen i Stockholm kommer att kunna presentera en lösning i fallet innan sommaren. Via en digital pressträff på onsdagen kom Peterssons besked.

Under de senaste åren har den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, pekats ut av allt fler som den trolige mördaren. Senast vid årsskiftet sökte polisen igenom den villa han bodde i 1986.

Man har även DNA-testat släktingar och provskjutit vapen som ska ha tillhört en vapensamlare Engström var god vän med. På tisdagen förekom också uppgifter som gjorde gällande att man funnit den felande länken – mordvapnet.

Peterssons besked är att det är Engström som är den troliga mördaren. Då Engström dog 2000, då han begick självmord, kan åtal inte väckas och förundersökningen läggs ned.

Mordkvällen

Inget av vittnena ska ha sett Engström på platsen, trots att han själv påstått att han varit där kort efter skotten och försökt hjälpa Lisbeth Palme. Han stämplade ut från arbetsplatsen två minuter före skotten. Efter mordet kom han tillbaka till arbetsplatsen vid kl 23.40 för att ytterligare en stund senare åka hem till bostaden.

Vittnena den aktuella kvällen har noterat att gärningsmannen var klädd precis som Engström, som också uppgett att han iakttagit ett vittne som han enligt Pettersson endast kan ha sett ifall han varit den flyende gärningsmannen.

Efter mordet har ett vittne sett en springande man som också stämmer in på Engström, dessutom bärandes på en handledsväska – som Engström hade, som han försökte öppna eller stänga.

Dagen därpå ringde han arbetsgivaren och ville veta vilken tid han stämplat ut på mordkvällen. Detta på grund av att han skulle vara jagad av pressen, trots att han inte var känd då.

Engström ska vid 21-tiden ha lämnat arbetsplatsen en stund och återkommit, detta enligt Skandias väktare. Detta är dock något han själv aldrig nämnt eller erkänt. Vid ungefär samma tidpunkt anlände Palme till biografen Grand en bit bort.

Engström tar sedan kontakt med polisen och uppger att han tror att beskrivningen av gärningsmannen kan avse honom, en förväxling han ville förklara med att han kommit till platsen i samband med skotten.

Något mordvapen, som påstods vara påträffat, har man dock inte kommit över.

Ifall den nuvarande Palmegruppen varit aktiv 1986 menar Pettersson att man hade gripit Engström och att det hade kunnat leda till att han dömdes.

Engström har även stora likheter med den så kallade Grandmannen som väntade utanför biografen och sedan gick efter Palme.

Leif GW Persson besviken

– Han [Krister Petersson] har inte presenterat någon lösning på Palmemordet, säger Leif GW Persson.

– Vi fick allt det där som alla tänkande människor inser att det räcker inte, närmare bestämt utredarnas egna antaganden.

– Det är mycket sorgesamt. En svensk domstol hade inte godtagit detta. Möjligtvis kanske Krister Petersson saknar tänkande människor i sin omgivning.

Enligt Persson kan utpekandet utgöra förtal av avliden.

– Den här presskonferensen var en kolossal besvikelse. Jag trodde att man hade något som man kunde hugga tag i och bita i. Men det har man inte.

Olof Palmes söner Mårten, Joakim och Mattias är dock övertygade om att Engström var gärningsmannen och att Petersson gjort rätt.

Rättegången

Under rättegången beskrev Engström hur han agerat under mordkvällen – något som alltså inget annat vittne kunnat styrka.

Chevamannen

Den så kallade Chevamannen Leif Ljungqvist, som fanns på plats på mordkvällen, hävdar dock i en intervju med Swebb-TV tidigare i år att Engström visst var på plats strax efter skotten och att det absolut inte kan ha varit han som var mördaren.

– Han kom gående från Skandiahållet fyra eller fem minuter efter mordet. Då kom han och ifrågasatte vad som hände på platsen.

Pressträffen