Rasmus Paludan Stockholm (2)
Inrikes

Paludan har landat i Stockholm: ”Vill besöka Rinkeby”

Publicerad 11/13/2020
Annons

Samhällsnytt kunde som första media igår berätta att dansk-svensken Rasmus Paludan, partiledare för islamkritiska Stram Kurs, besökte Paris där han greps och fänglsades i utvisningsförvar tillsammans med illegala migranter. På fredagen utvisades Paludan till Sverige och Samhällsnytt har träffat partiledaren på Arlanda flygplats.

Det var på onsdagen som Paludan tillsammans med partifunktionärer skulle anordna en minnesstund och hålla politiska tal om yttrandefrihet i Frankrikes huvudstad. Detta mot bakgrund av den senaste tidens terrordåd.

LÄS ÄVEN: Rasmus Paludan gripen i Frankrike: ”Hjälp de vill döda mig”

Fransk polis omhändertog Paludan utanför hotellet i Paris med hänvisning till att det skulle utredas huruvida deras coronacertifikat var korrekta. På en fransk polisstation delgavs man annan information . Där gick Paludan veta att han var efterlyst i landet.

Ett hot mot franska samhällsintressen

I ett beslut från inrikesminister Gérald Darmanin framgår det att Paludans åsikter anses utgöra ett allvarligt hot mot franska samhällsintressen.

Han låstes in i ett förvar för illegala migranter och utvisades till Sverige med anledning av att han rest på ett nyligen utfärdat svenskt pass som han erhöll efter att Migrationsverket bekräftat honom som svensk medborgare sedan 1989.

Paludan vill se Rinkeby

På fredagen anlände Paludan till Arlanda flygplats och möttes upp av svensk polis som punktmarkerar den danske partiledaren. Samhällsnytt träffade Paludan för att få en bättre bild av vad som hände i Centraleuropa men även höra vad hans planer är för besöket i Sverige efter det uppmärksammade olagliga inreseförbudet.

– Det vore kul att besöka Rinkeby för att jag har aldrig varit där. Men jag har hört att det är skit så det kanske är dåligt också. Men det finns ju andra ställen. Stockholm är en jättetrevlig stad, eller var det åtminstone, det blir intressant att se skillnaden mellan Stockholm 1993 och Stockholm 2020. 

LÄS ÄVEN: Efter terrordåden i Europa – Paludan bränner Koranen i Paris

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons