På fredagseftermiddagen meddelade Polismyndigheten att man nu inskränker Rasmus Paludans grundlagsskyddade rättighet att hålla valmöte. Polischefen Emelie Kullmyr kommenterar beslutet genom att recensera Paludans islamkritiska retorik som hon menar måste stoppas. Paludan säger att polisledningen är livrädda för upploppsmakarna och att han kommer bränna koraner utan deras tillåtelse.

Den dansk-svenske politikern hade ansökt om att få arrangera ett torgmöte fredag den 29 april i Borås för att hälla grisblod och urin från hund på koranen som sedan ska brännas. Detta i en valkampanj för sitt nystartade parti Stram Kurs Sverige som kandiderar till riksdagen.

LÄS ÄVEN: Polisen försvårar tillstånd för demonstrationer som kan förarga muslimer

Polischefen: ”Hjälps åt att slå hål på retoriken”

Nu meddelar Emelie Kullmyr som är kommenderingschef vid polisen i region Väst att man inte kan tillåta politikern att hålla valmöte. Detta eftersom han har fel åsikter som hon menar skapar kaos.

– Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken, säger Emelie Kullmyr.

S-toppen: ”Osmakliga värderingar”

Socialdemokraten Ulf Olsson är kommunstyrelsens ordförande i Borås och han är nöjd med att oliktänkande fråntas sina medborgerliga rättigheter.

– Jag tycker det är osmakliga värderingar. Vi hoppades på ett nej från polisen. Men vårt ställningstagande handlade i grund och botten om att vi sa nej till den allmänna sammankomsten, säger Ulf Olsson (S) till statstelevisionen.

Paludan till Samnytt: ”Backad av regeringen”

På fredagseftermiddagen talade Samnytt med Rasmus Paludan för att höra hur han ser på Polismyndighetens beslut. Han tänker inte låta sig stoppas av myndigheten som han menar begår ett grundlagsbrott.

– Emelie Kullmyr ska inte lägga sig i vad min retorik är. Så länge min retorik är laglig ska hon inte lägga sig i vilken retorik jag har. Som polis får hon inte uttala sig om vad hon tycker om min retorik. Så länge den är laglig så är det är hennes uppgift att skydda den retoriken oavsett vad hon tycker, säger Rasmus Paludan till Samnytt.

Varför tror du att polischefen tar den här friheten och uttalar sig så?

– Jag tänker att hon är backad av regeringen för annars skulle hon veta att det där är helt galet. En polis får sparken om man säger så. Hon måste veta att hon är backad från någon högt uppe.

Bränner koraner oavsett avslag

Men beslutet stoppar inte Paludan. På Facebook säger politikern att polisen är ”livrädda”. Han meddelar även att koraner med grisblod troligen kommer att brinna i Norrby redan på lördag 23 april klockan 11. Detta eftersom att det inte krävs tillåtelse för att demonstrera.

LÄS ÄVEN: Åklagare om koranbränning: ”Inte olagligt”