Feature rita Muhammed Paludan

Rasmus Paludan anordnar teckningstävling i Rosengård på fredag.

Inrikes

Paludan till Rosengård – håller ”Rita Muhammed-dag”

Publicerad 5/19/2022
Annons

På fredagen anordnar riksdagskandidat Rasmus Paludan en teckningstävling under namnet ”Rita Muhammed-dag” i Malmös så kallade särskilt utsatta område Rosengård. Första priset i tävlingen är 1000 danska kronor.
– Det behövs en rita Muhammed-dag på alla ställen, säger Paludan till Samnytt.

Det är för andra året i rad som den dansk-svenske politikern håller yttrandefrihetsevenemanget i Sverige. I fjol kunde Polismyndigheten inte garantera säkerheten i Rosengård och flyttade därför torgmötet till den avlägsna rastplatsen Skånegården nära Öresundsbron.

LÄS ÄVEN: Paludan besöker Rosengård för att teckna Muhammed: ”Pedagogiskt instrument”

Paludan har nu ansökt om allmän sammankomst fredagen den 20 maj klockan 10-12 på von Lingens väg 130 vilket är nära polishuset. Vidare skriver Paludan att han är öppen för att platsen kan ändras men att det ska vara inom Rosengård.

Paludan: ”Polisen älskar islam och är rädda”

Samnytt har varit i kontakt med Paludan som berättar mer om sin teckningstävling som även har anordnats flera gånger i Danmark.

Varför behövs det en rita Muhammed-dag i Rosengård?

– Det behövs en rita Muhammed-dag på alla ställen. Nu, åtminstone i Danmark och lite grann i Sverige, har somliga ligister börjat acceptera att man får bränna och häda koranen för att det är hänt så ofta, men det här med att teckna Muhammed, det har inte blivit accepterat. Folk är fortfarande livrädda att göra det så därför är det väldigt viktigt.

– De som har tecknat Muhammed är Kurt Westergaard och Lars Vilks men även Charlie Hebdo i Frankrike och det gick ju mycket illa. Eftersom Rosengård är en no-go-zon där staten och polisen inte har någon makt då är det viktigt att hålla det där.

Hur ser du på utsikten att faktiskt få hålla ditt torgmöte i Rosengård?

– Jag anser att det är alldeles omöjligt därför att polisen i region Syd älskar islam eller åtminstone så är de väldigt rädda för islam. De har ingen makt i Rosengård. Det såg vi under korankravallerna i augusti 2020 och nu även under påskhelgen trots att jag inte hade någon allmän sammankomst i Rosengård.

– Polisregion Syd är totalt rädda. Polischefen Petra Stenkula, lite ironiskt egentligen eftersom det är så många stenkulor som blir kastade mot polisen, hon är ganska rädd för invånarna i Rosengård. Jag behöver inget tillstånd för att ha en manifestation i Rosengård. Jag kan ju som alla andra svenskar åka dit och teckna Muhammed men då skulle jag bli dödad. Andra svenskar som tecknar Muhammed i Rosengård skulle också bli dödade.

Så grundlagen kan inte upprätthållas i området?

– Den svenska polisen kan inte. Svenska polisen har inte viljan och förmågan. Om jag var chef för svenska polisen då skulle det vara annourlunda. Då skulle jag garantera att alla kan teckna Muhammed i Rosengård. Jag skulle beordra polisen att använda tårgas, gummikulor, vattenkanoner och skjutvapen.

Vad är priset i teckningstävlingen?

– Om man filmar att man på offentlig plats tecknar Muhammed och skickar in teckningen då är det 1 000 danska kronor som är första pengen.

LÄS ÄVEN: Järvaveckan nekar Paludan att besöka: ”Självklara platsen för mångfald”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons