På tisdagen meddelade Polismyndigheten att man förbjuder den dansk-svenske partiledaren Rasmus Paludan från att hålla ett torgmöte i Rosengårds centrum där han ska rita Muhammed. Samnytt har talat med Paludan som ska överklaga beslutet men meddelar att han kommer att komma till Malmö ändå.

I samband med med den uppmärksammade koranbränningen i Rosengård den 28 augusti 2020 försökte Polismyndigheten även på förhand sätta stoppa för de grundlagsskyddade rättigheterna genom både dra tillbaka ett demonstrationstillstånd och även förbjuda Paludan inresa i Sverige. Detta med hänvisning till att man inte kan hantera den muslimska hotbilden.

LÄS ÄVEN: Paludan besöker Rosengård för att teckna Muhammed: ”Pedagogiskt instrument”

På tisdagseftermiddagen publicerade Polismyndigheten ett pressmeddelande där det framgår att man fattat beslut att neka Paludan tillstånd till en allmän sammankomst i Rosengård 20 maj klockan 19-21.

Polisen: ”Risk för att ordningen inte kan upprätthållas”

Myndigheten hänvisar sitt beslut till att man har möjlighet att vägra tillstånd om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller allmän säkerhet.

– Det är av yttersta vikt för oss att värna den grundlagsskyddade mötes- och demonstrationsfriheten. Det finns dock möjlighet att i undantagsfall begränsa rätten att hålla möten på allmän plats när det föreligger en påtaglig risk för att ordningen eller säkerheten inte kan upprätthållas, säger kommenderingschef Petra Stenkula.

Paludan till Samnytt: ”Demokratin existerar inte i Sverige”

Samnytt har talat med Paludan som meddelar att han inte har fått någon information från Polismyndigheten trots att man skriver att Paludan är informerad om beslutet. Han berättar för Samnytt att beslutet kommer att överklagas – men oavsett kommer han att besöka Malmö och rita Muhammed.

– Jag kommer till Malmö på torsdag och som svensk medborgare kan jag komma till Malmö när jag vill och det vill jag på torsdag. Jag kan gå var jag vill i Malmö, jag kan rita vad jag vill och det kommer jag göra. Man får rita Muhammed i Sverige oavsett om man har eller inte har ett offentligt sammanträde.

Hur ser du på polisens beslut att hänvisa till att det finns en ”påtaglig risk för att ordningen inte kan upprätthållas” om du håller torgmöte?

– Det Polismyndigheten inte kan hantera och inte vill hantera är att det finns ganska många, hundratusentals människor som inte är svenska och som aldrig kommer bli svenska men som vill bestämma hur andra i Sverige ska yttra sig, säger Paludan till Samnytt.

– Demokratin och regeringsformen existerar inte riktigt i Sverige eftersom polisen ska skydda friheterna man har i grundlagen men man gör inte det. Om yttrandefriheten inte är skyddad av polisen då har man inte yttrandefrihet längre.

LÄS ÄVEN: Islamkritiska demonstrationer förbjuds i hela Skåne – polisen kan inte hantera muslimska hotbilden