Efter en kryssning i Karibien med hundratals passagerare från Asien fick Jörgen Carlsson från Stockholm med sin fru feberfrossa, hög feber och en våldsam hosta. Men när de kontaktade svenska myndigheter uppvisade de ett totalt ointresse. ”Hela hanteringen är en dimridå”, säger han till oss.

När Samhällsnytt ringer Jörgen är han på bättringsväg, men det hörs fortfarande hur han hostar emellanåt. Han och hans fru har varit på en resa till USA och tog en kryssning i Karibien med passagerare från ett hundratal olika länder – drygt 900 av dessa var asiater. När de anlände till Arlanda den 24:e februari började Jörgen få feber och hosta. Kort därefter insjuknade även hans fru:

– Det var inte som en vanlig influensa, utan vi hade en feber på upp till 40 grader och en svår hosta. Det kändes som att vi håller på att hosta ut våra lungor. Tidvis kunde vi bara sitta under hostattacker, eftersom man blir så utmattad att man inte orkar stå upp eller gå, berättar han till oss.

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Vid hemkomsten såg de en skylt på Arlanda flygplats som uppmanade dem att kontakta vården genom 1177 om man misstänker coronaviruset – vilket de också gjorde:

Intresset från vårdtjänsten var dock totalt obefintligt – istället för att få tydliga rekommendationer om vad de skulle göra erbjöds de att kontakta sin vårdcentral – ”om det skulle bli värre”.

Och värre blev det – men inte heller vårdcentralen ville ha med dem att göra.

-Vi hade inga influensasymptom i övrigt bara hosta, bröstsmärta, andningsproblem och feber. När vi kontakt med vårdcentralen via telefon för att få tillstånd ett sjukintyg vägrade vårdcentralen att ta emot besök och vägrade ge ett sjukintyg per telefon. De hänvisade till 1177, berättar han.

-Vi kontaktar då 1177. Intresset är där lika lågt som veckan innan och de hänvisar tillbaka till vårdcentralen.

”Kommer sannolikt smitta fler”

Han menar att konsekvensen av detta blir att när de inte kan få ett sjukintyg måste de mot alla rekommendationer åka till ett akutsjukhus och där tillbringa ett antal timmar i ett väntrum – där de sannolikt kommer att smitta ett flertal.

Nu har paret inte gjort det, utan stannat hemma i en frivillig karantän – samtidigt som de gav upp med försök att få hjälp från vården:

– Det blev bara att härda ut. Det vore vansinnigt att åka till akuten och smitta fler i vårt tillstånd! Vi håller oss hemma, men vi skulle ju också kunnat vara omdömeslösa och åkt runt med tunnelbanan för att besöka diverse vårdcentraler, apotek mm i jakten på hjälp, lindring och sjukintyg.

Vad skulle ni göra om hälsotillståndet blev ännu värre?

-Det vet jag faktiskt inte. Kanske ringa efter en ambulans när man inte längre kan andas?

Misstänker du att ni har haft coronavirus?

-Det vet jag inte, eftersom det är läkarexpertis som ska avgöra det. Men vi blev inte ens testade.

Paret tänker att lämna hemmet så snart de blir symptomfri. Jörgen är medveten om att det finns uppgifter på att vissa fortsätter att vara smittsamma även då och menar att hanteringen av coronaepidemin i Sverige är katastrofal:

– Hela hanteringen är en dimridå. Man har ingen aning hur många som egentligen är smittade om man inte testar folk. Vi tycker att det är skrämmande att samhället inte ens kan hantera denna enkla fråga.

Samhällsnytt har kontaktat Region Stockholm för en kommentar. Artikeln uppdateras så snart vi ska få ett svar.