Tv-kände överstelöjtnanten Johan Huovinen och hans FRA-anställda fru häktades idag vid Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för brott mot rikets säkerhet. Det framgår av handlingar från domstolen som Samnytt tagit del av.

Paret greps tidigt på morgonen, strax efter klockan fem, i tisdags morse i ett polistillslag mot två olika adresser i centrala Stockholm, varav den ena deras lägenhet i hjärtat av Östermalm i centrala Stockholm. Tillslaget var ett led i en pågående förundersökning som leds av åklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Johan Huovinen anhölls framåt sjutiden och hans fru en knapp timme senare.

Brott mot Sveriges säkerhet

Enligt häktningsframställen är Johan Huovinen och hans fru på sannolika skäl misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift i Storstockholmsområdet mellan 1 maj och 17 oktober i år. Det klassas enligt brottsbalken som ”brott mot Sveriges säkerhet” och kan bestraffas med upp till fyra års fängelse.

”Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen innefattade tillhandagående av en främmande makt eller motsvarande eller var av synnerligen farlig beskaffenhet med hänsyn till pågående krig eller rörde något förhållande av stor betydelse eller om den som har begått gärningen röjde vad som på grund av allmän eller enskild tjänst betrotts honom eller henne”, står att läsa i lagtexten.

Johan Huovinen har sedan den ryska invasionen av Ukraina förra året anlitats flitigt av såväl Sveriges television som av andra medier som ”expert” på kriget.

Häktningsförhandlingar mot de båda misstänkta hölls under eftermiddagen idag, fredag. Johan Huovinen har tidigare förnekat brott medan hans frus advokat inte velat kommentera misstankarna.

Artikeln uppdaterades 20 oktober kl 16:44.

LÄS ÄVEN: Tv-kände överstelöjtnanten misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift