Foto: Frankie Fouganthin.

Parlamentarisk utredning ska ta fram en ny asylpolitik

Kommittén får ett år på sig att ta fram en ny migrationspolitik som enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) ska vara ”långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv”.

Direktiven har tagits fram i förhandlingar mellan regeringspartierna och dess stödpartier Centerpartiet och Liberalerna. Här ska man bland annat besluta om migranter i regel ska få permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd och ifall en ny så kallad humanitär skyddsgrund för ömmande fall ska införas.

– Utgångspunkten är att migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) på en pressträff.

En humanitär skyddsgrund för ömmande fall, som annars inte hade kunnat få asyl, är något Miljöpartiet tillsammans med C och L drivit på och fått igenom. Enligt Johansson kan det handla om ”fall där människor är väldigt sköra och utsatta”, exempelvis ”väldigt svårt sjuka”.

LÄS ÄVEN: Regeringens förslag om ökad anhöriginvandring klubbat – bara SD och M sa nej

Regeringen och C och L har med KD:s hjälp redan röstat igenom en ökad anhöriginvandring. Att detta i kombination med en ny humanitär skyddsgrund för ömmande fall skulle resultera i en ökning av antalet asylsökande tror inte Johansson på.

– Nej, det är inte min bedömning. När den möjligheten fanns tidigare var den väldigt smal, och jag ser framför mig att den kommer att utformas på det sättet även nu.

Kommittén ska lämna sitt betänkande senast den 15 augusti 2020.

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.