När nationalistiska Alternativ för Sverige (AfS) höll torgmöte i krisande Filipstads kommun utsattes partiets representanter för äggkastning. Poliser på plats kunde identifiera och föra bort gärningsmannen. Partiet rekommenderades polisanmäla händelsen. Men längre än så kom inte rättvisan – polis och åklagare lägger nu ned utredningen. Samhällsnytt har talat med förundersökningsledaren som berättar varför.

Det var den första oktober som AfS anordnade ett möte på Stora torget i kommunen i vilket partiet presenterade sina politiska lösningar för den ekonomiska krissituation som tynger värmländska Filipstad i likhet med ett stort antal andra kommuner i landet.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat hur kostnaderna för försörjningsstöd skenat iväg på senare år. I april framkom siffror på att 80 procent av de utomeuropeiska migranterna saknar arbete och ytterligare tio procent deltar i skattefinansierade arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

LÄS ÄVEN: Filipstad försörjer 9 av 10 vuxna utomeuropeiska migranter

Men AfS torgmöte uppskattades inte av alla invånare i Filipstad. En man vill inte acceptera den demokratiska rättigheten till mötesfrihet och gick till attack mot partiledare Gustav Kasselstrand. Polis som bevakade mötet kunde dock raskt föra bort honom.Mannen förs bort av polis. Foto: Faksimil Facebook

Vid sidan om åskådare som samlats för att lyssna på partiets politiska budskap grupperades även migranter på platsen. I samband med torgmötet kastades från det hållet ägg mot partiets representanter och bil.


Migrantgäng samlades vid torgmötet. Foto: Privat


Migrantgäng på Stora torget. Foto: Privat


Äggen kastades även mot partiets hyrbil. Foto: Privat

Utredningen läggs ned

Poliser på plats kunde identifiera vem som kastat äggen och föra bort gärningsmannen. Därefter rekommenderade polisen Alternativ för Sverige att anmäla händelsen vilket de också gjorde. En anmälan med brottsbeskrivningen ofredande upprättades.

Men där tog rättvisans gång sedan stopp. Förundersökningsledare Martin Carlsson i polisregion Bergslagen meddelade nyligen att han har konsulterat med åklagare Tyko Gullmo i Karlstad och att de tillsammans har beslutat att lägga ned utredningen.

Äggkastningen som var rubricerad som ofredande framställs inte som ett brott i förundersökningsledarens motivering till nedläggning. Istället hänvisar Carlsson till att ”beteendet är olämpligt”. Underrättelsen kan läsas nedan.

Polis: ”Vi har inte råd”

Samhällsnytt har talat med förundersökningsledare Martin Carlsson för att höra hur han och åklagare Gullmo resonerat kring nedläggningen.

Hur gick diskussionen mellan dig och åklagare när ni tog beslutet att lägga ned utredningen?

– Jag tänker inte på telefon just nu diskutera något särskilt beslut. Men däremot är jag öppen för att generellt berätta hur vi resonerar. Har du något förslag på ett brott?

I det här fallet är det att man kastar ägg på en politiker och brottsbeskrivningen är ofredande.

– Det håller jag med om, det är brottet som kan överhuvudtaget bli aktuellt. Ett annat brott som skulle kunna bli aktuellt med är försök till misshandel. Det blir sällan aktuellt i de här fallen. Men man tittar på vad man har kastat och hur man har kastat och man landar ofta i ofredande och just i ofredande där krävs det en särskild hänsynslöshet eller en kännbar kränkning. Vi är lite i gränsfall om det är särskild hänsynslöshet eller kännbar kränkning och jag valde att prata med åklagare.

LÄS ÄVEN: Syrisk man kastade sten på dansk politiker – utvisas

Carlsson hänvisar sedan till kostnader för polisarbetet och berättar att de har ett ansvar att konsultera med åklagare för att inte lägga ned stora resurser på utredningar i det fall att en åklagare ändå väljer att inte åtala. Detta uppges vara noga, beroende på de begränsade resurser som polisen har.

– De bedömer med det underlag som finns så nästan oavsett vad som tillkommer så kommer vi inte åtala eftersom vi inte kommer upp i den här särskilda hänsynslösheten eller kännbara kränkningen. Det är svaret egentligen.

Du pratar om särskild hänsynslöshet. Kan du utveckla vad den här äggkastningen saknar – krävs det att man skriker eller har ett särskilt ansiktsuttryck?

– Jag förstår vad du menar. Att gemene man alltid kan vara hänsynslös, det håller med om. När jag pratar om hänsynslöshet så är det i lagens mening och då är det först lagstiftaren som skrivit det här och sedan är det vad rätten har bestämt genom hundratals domar genom åren så har de bestämt det här. Även om du och jag tycker något är hänsynslöst så är det bestämt genom praxis. Åklagare kan också tycka att det är hänsynslöst men han vet ju vad han får igenom i rätten.

Polis förde bort och identifierade misstänkt gärningsman, äggen dokumenterades och vidare rekommenderade poliserna att partiet skulle anmäla händelsen. När allt som skett är tydligt och anmälan rekommenderad av polis – men sedan läggs ned. Vad är vitsen att anmäla?

– Nej, men det är omöjligt för ordningspolisen på plats att föra det resonemang som jag gjorde nu. De hamnar ju i en mängd olika situationer med olika lagbrytningar hela tiden. Men jag tycker faktiskt de ska fortsätta rekommendera när de har en rättskänsla och tycker att något inte är okej. Har du sett det här beslutet?

Ja.

– Då ser du ju. Det här är något vi ofta råkar ut för. Det här är inte bra. Men även om vi har en uppfattning om vad som är rätt och fel som precis som du så… vi måste ju anpassa oss till det… vi får liksom inte lägga det här på hög. Vi har inte råd tyvärr. Vi försöker att kompensera det här med att förklara vad vi gör för målsägaren också. Men det kanske inte räcker som kompensation.

I beslutet står det att ni bedömer äggkastningen som ”olämpligt” beteende istället för brottsligt. Hur tänker ni med det?

– Det är ordningsstörning och det är olämpligt. Men det är inget brott som är åtalbart.

Samtidigt finns det flera exempel där folk har dömts för äggkastning mot politiker. Var gärningsmannen i det här fallet för dålig på att kasta och därför blev det inte hänsynslöst?

– Ja, det är min uppfattning att det hade varit en annan sak om han hade träffat. Det är det absolut. Men jag kan inte göra någon bedömning i de fallen du nämner. För ofta när man tycker att något är konstigt så är det för att man inte har all information.

Är man dålig på att kasta eller siktar vid sidan om, är det då fritt fram att kasta ägg på politiker?

– Det får vara dina ord. Jag vill inte dra det så till sin spets för då blir det väldigt svart och vitt då. Det är en helhetsbedömning av händelsen.

Samhällsnytt har under onsdagen även sökt åklagare Tyko Gullmo för att höra hur hans konsultation gick gentemot förundersökningsledare Carlsson. Men vi har inte lyckats nå Gullmo.


Migranter pekar finger mot partiets fotograf vid Stora torget. Foto: Privat

Kasselstrand: ”Inte konstigt att människor tappar förtroende”

Samhällsnytt har även varit i kontakt med AfS partiledare Gustav Kasselstrand som skriftligt till oss kommenterar beslutet från polis och åklagare att lägga ned förundersökningen på följande sätt:

Det är mycket med dagens Sverige som är skruvat. Rättsväsendet är en del. I det här fallet handlar det om en utlänning som tar sig rätten att kasta ägg mot svenskar som nyttjar sin grundlagsskyddade yttrandefrihet i sitt eget land. Det är tydligen lagligt.

Den som nu blir upprörd och kritiserar utlänningen riskerar att dömas till böter eller fängelse för ”hets mot folkgrupp”. Hundratals svenskar åtalas varje år för kommentarer som de skrivit i frustration över samhällsutvecklingen.

Så det daltas med kriminella invandrare som tycks få göra lite vad de vill, medan hederliga svenskar riskerar åtal för kommentarer på internet. Det är inte konstigt att människor tappar förtroendet för rättsväsendet.

LÄS ÄVEN: Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare