I det nya UR-programmet ”Källkoll” ska två programledare ”upplysa” svenska barn och unga om vilka påståenden som är sanna respektive falska i den politiska debatten inför valet. Men minst en av de två hyser uttalade vänstersympatier – och deltar själv partiskt i den politiska debatten i sociala medier.

Statsmedia får regelmässigt kritik för sin bristande objektivitet och vänstervridning i rapporteringen. Hårdast är kritiken från konservativt håll men även bland tittare, lyssnare och läsare med vänsteråsikter anser en majoritet att public service-aktörerna lutar åt det hållet, även om man i motsats till de konservativa inte har så mycket emot det.

Tidigare i veckan uppmärksammade Pontus Andersson (SD) att SVT:s nyhetsprogram för barn och vuxna, ”Lilla Aktuellt”, ger samma förklaring till de höga elpriserna som regeringen. Man lägger merparten av skulden på Putin.

När stats-TV för de minsta tittarna sedan uppmärksammar de stora prisskillnaderna i norr och söder nämner man inte någon av de två huvudförklaringarna – att de S-ledda regeringarna stängt ned stora delar av kärnkraften i syd och försummat utbyggnaden av infrastrukturen för överföring av el.

Nytt ”källkritiskt” program för barn lanseras

Nu lanseras alltså ett nytt politiskt program, med ej röstberättigade högstadieelever som målgrupp, där programledarna Jack Werner och Åsa Larsson ska berätta för Sveriges barn och unga vad som är sant och vad som är falskt.

– Tanken är att djupdyka i de många utspel, påståenden och rykten som cirkulerar på nätet under en valrörelse. Är det vi läser och ser verkligen sant? Med Källkoll – valet skapar vi ett högaktuellt hjälpmedel för demokratiundervisningen på högstadiet. Dessutom engagerar vi lärare och elever genom att ge dem möjligheten att skicka in egna exempel från valrörelsen som de vill källkolla, säger Mysia Englund, innehållschef på UR, i ett pressmeddelande

LÄS ÄVEN: ”Koranbränningar kostar miljonbelopp” – statsmedia beskyller Paludan för muslimernas kaos

Jack Werner opinionsbildar mot SD

Jack Werner, en av de två programledarna, brukar själv delta i det politiska samtalet på nätet. Och vilka politiska sympatier han själv hyser hålls inte hemligt.

Många gånger har han uttryckt sin aversion mot oppositionen – inte minst Sverigedemokraterna. Han har i många år bedrivit politisk aktivism bakom en fasad av att syssla med faktakoll.

Werners så kallade källgranskning om vad han anser är sant eller falskt gäller uteslutande oppositionen och särskilt SD. Han har även citerat Samnytts Kent Ekeroths uttalande om att svensk media bör bytas ut i ett försök att göra läsarna upprörda.

Tre program kommer publiceras varje vecka fram till valet. Huruvida programledarna kommer ”djupdyka” i lögner från de partier som inte tillhör oppositionen återstår att se.

LÄS ÄVEN: Finansministern skulle prata lågkonjunktur i SVT – tilläts i stället hetsa mot SD
LÄS ÄVEN: Varför rapporterade inte statsmedia om terrorattacken mot en journalist?
LÄS ÄVEN: SVT vilseleder om opartiskhet inom public service