Socialdemokratiske riksdagsledamoten Dag Larsson kan ha fått thai-massage med ”happy ending”. Det indikerar uppgifter i en polisutredning kring en förtäckt bordell i centrala Stockholm. Även Moderaterna brottas nu med en sexköpsskandal. Det är Anders Knape, kommunstyrelseordförande i Karlstad och ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR) som av sedlighetspolisen uppges ha beslagits med begivenhet på glädjeflickor.

Små söta thailändskors flinka fingrar är något som S-toppen Dag Larsson kan ha varit villig att betala pengar för att få tillgång till på mer avancerade sätt än bara vanlig massage. I varje fall om man ska tro vad sedlighetspolisen i Stockholm hittat i samband med att man nyligen sprängde en av landets största bordeller på Östermalm i centrala huvudstaden.

Socialdemokraternas officiella politik är profilerat feministisk och partitoppar har förespråkat att den man som ertappas med att köpa sex inte som idag ska kunna komma undan med böter utan sättas i fängelse och dessutom í förefintliga fall fråntas vårdnaden om sina barn.

Bevisningen mot Dag Larsson består bland annat har chatt-samtal mellan honom och de thailändska sexsäljerskorna där det görs överenskommelser om andra tjänster än vanlig massage.

I konversationerna kallar de thailändska ”massöserna” Larsson för ”älskling”, varefter han svarar med att skicka emojis i form av hjärtan. Idag säger sig Larsson inte minnas några bordellbesök och har framkastat den alternativa hypotesen att han blivit utsatt för dataintrång.

Det är inte bara den 61-årige S-veteranens politiska karriär som nu kan komma att sluta i vanära i stället för tacktal och landshövdingsutnämning. Dag Larsson är gift och såvida inte den äkta hälften har en frisinnad syn på det fysiska samlivet kan äktenskapet vara på väg att gå i kras.

Efter att uppgifterna i polisutredningen läckts till media meddelade Larsson på fredagskvällen att han lämnar alla sina politiska uppdrag, i riksdagen och annorstädes, med omedelbar verkan. Han har varit aktiv i Socialdemokraterna sedan 1974 och bland annat tidigare varit finansborgarråd i Stockholm.

Larsson har efter avgångsbeskedet gjort sig otillgänglig för media. Inte heller hos Socialdemokraterna vill man prata med journalister utan har lagt locket på. ”Vi har inga kommentarer att ge”, säger partiets pressekreterare Simon Andersson.

*****

Det är inte bara Socialdemokraterna som olägligt inför upptakten av valrörelsen nu brottas med nya sexköpsskandaler. Det gör också argaste utmanaren om regeringsmakten Moderaterna.

Här är det veteranen Anders Knape som i likhet med sin kontrahent i Socialdemokraterna nu lämnar alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan efter att ha ertappats med att köpa sex. En förundersökning om brott har inletts av sedlighetspolisen i Karlstad där Knape är bosatt och sexbrotten ska ha begåtts.

B land de höga uppdrag som Knape nu lämnar återfinns det som ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), ordförande i KPA Tjänstepensions AB samt det som kommunfullmäktiges ordförande i Karlstad och ledamot i EU:s regionkommitté.

I likhet med socialdemokraten Dag Larsson har Anders Knape ett mycket långt engagemang i sitt parti bakom sig och blev första gången invald i kommunfullmäktige redan 1976. Knape är inte som Larsson gift men lever i ett samboförhållande som nu kan förmodas knaka i fogarna.

Knape nekar till sexköpsbrott men kan i motsats till Larsson inte ange någon förklaring till varför han nu utreds för sådana. Det framgår inte av idag läckt uppgifter ur polisutredningen när, hur ofta och i vilka sammanhang Knape ska ha betalat för sexuella tjänster.

Från partiet är man i likhet med S fåordig i sina kommentarer till media om de besvärande uppgifterna. Moderaternas presschef Niklas Gillström bekräftar bara i en skriftlig kommentar att det pågår en förundersökning om brott mot Anders Knape.