krankning-feature

De inringade planen påstås bära kärnvapen. Foto: Försvarsmakten

Inrikes

Påståenden om ryska kärnvapen i svenskt luftrum ifrågasätts

Publicerad 3/31/2022
Annons

TV4 rapporterade igår att ryska stridsplan som i början av månaden kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen. Nu ifrågasätts påståendena. Bland annat påpekas att den typ av kryssningsmissil som två av flygplanen uppges ha varit bestyckade med inte kan bäras av den aktuella flygplanstypen.

Det var under onsdagen den 2 mars som fyra ryska stridsplan, två jaktplan av typen SU-27 och två attack- och bombplan av typen SU-24, kränkte svenskt luftrum.

”Kränkningen var kortvarig och skedde över havet öster om Gotland”, skrev Försvarsmakten på sin hemsida i samband med händelsen.

Två svenska Gripen-plan mötte upp de ryska stridsplanen och tog bland annat bilder på dem.

Kärnvapen ombord

Under torsdagen följde TV4 upp händelsen och påstod att de två ryska attack- och bombflygplanen bar kärnvapen vid kränkningen drygt fyra veckor tidigare.

”Kränkningen av svenskt territorium varade i omkring en minut. Flygvapnet satte in två JAS 39 Gripen som kunde mota bort och ta bilder på inkräktarna. Det var då det bekräftades att de ryska planen var bestyckade med kärnvapen”, rapporterade TV4 bland annat.

I en första nyhetsnotis från tv-kanalen påstods att de två flygplanen av typen Suchoj SU-24 var bestyckade med kryssningsroboten KH-32. KH-32 kan bland annat förses med en kärnvapenstridsspets.

KH-32. Foto: Russianplanes.com

Ifrågasätts

Men att de ryska plan som kränkte det svenska luftrummet skulle ha varit kärnvapenbestyckade är något som ifrågasätts från flera håll. En av dem som är kritisk är försvarsdebattören Johan Wiktorin.

”Su-24 är förvisso designade för att bära taktiska kärnvapen, men i form av bomber. De måste alltså flyga fram till ett mål. Formationen med eskorterande SU-27 som blev beskriven i samband med kränkningen talar dessutom emot ett uppträdande som man borde ha med sådan last”, skriver han på Twitter.

En annan som ifrågasätter uppgifterna är Andreas Hörnedal, missilspecialist på Försvarets forkningsinstitut.

”Inte så högupplösta bilder på kränkningen hittills, men ser inte balklägena rätt tomma ut, sånär som på någon lavett?” skriver han på Twitter.

Kan inte bära missil

Medan många utifrån Försvarsmaktens relativt lågupplösta bilder försöker utröna om och i sådana fall vad de ryska planen har för missiler under vingarna, påpekar andra att SU-24 inte är anpassad för att bära kryssningsroboten KH-32.

KH-32 togs i drift 2016 och är en vidareutveckling av missiltypen KH-22. Roboten uppges vara nästan 12 meter lång och ha en vingbredd på tre meter. Därmed skulle den vara nära hälften så lång som ett SU-24-plan.

Vidare har KH-32 en massa på 5,8 ton, en räckvidd på upp till 1000 kilometer, och uppges kunna färdas mer än fyra gånger snabbare än ljudets hastighet.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons