rimon-murad-feature

Pastor Rimon Murad söker barn på nätet för sex. Privat/Faksimil

Inrikes

Pastor från Syrien ville ha sex med 14-årig pojke i kyrkans källare

Publicerad 6/22/2023
Annons

Pastorn i Equmeniakyrkan i Katrineholm har avslöjats med att söka efter barn på nätet i sexuellt syfte. Han är en av de senaste i raden av personer med förtroendeställning i samhället som avslöjats med sådan sexuell läggning av sajten Dumpen.
– Det är polisanmält, men jag säger inte mer än så, säger regionala kyrkoledaren Helen Friberg till Samnytt.

Det är under tisdagen som Dumpen avslöjar att en 53-årig frikyrkopastor i Katrineholm söker efter barn på nätet för sex. Pastorn har fastnat i en av Dumpens fällor, där han gjort upp om en sexträff med vad han tror är en 14-årig pojke.

Istället konfronteras han av höjdhoppslegendaren Patrik Sjöberg och journalisten Sara Nilsson. De driver sajten Dumpen.se som konfronterar vuxna personer som söker efter barn på nätet för sex.

LÄS ÄVEN: Patrik Sjöberg jagade medaljer på 80-talet – nu jagar han pedofiler

När Patrik Sjöberg citerar Bibeln för pastorn, ett textstycke där Jesus berättar vad han tycker att man bör göra med människor som förgriper sig på barn, så väljer pastorn att fly springandes från platsen.

För honom vore det bättre att en kvarnsten hängdes om hans hals och han kastades i havet, än att han skulle förföra en av dessa små.

– Jesus (Lukasevangeliet 17:2)
Bild: Dumpen.se
Faksimil

Från Syrien

Den avslöjade pastorn heter Rimon Murad. Han är 53 år gammal, kom till Sverige från Syrien tillsammans med fru och tre barn 2011 och fick snabbt permanent uppehållstillstånd. Han blev svensk medborgare 2017.

Rimon Murad har sedan åtminstone 2017 arbetat som pastor i Mariakyrkan i Katrineholm och en tid även i Equmeniakyrkan i Malmköping.

Foto: Equmeniakyrkan

Båda kyrkorna räknas till Equmeniakyrkan – en sammanslagning av Svenska Baptistsamfundet, Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Missionskyrkan och Svenska Frälsningsarmén. I bilder i sociala medier syns pastorn ofta tillsammans med de barn som deltar i kyrkornas olika verksamheter.

Mariakyrkan i Katrineholm skriver på Facebook att pastorn tagits ur tjänst sedan Dumpen-avslöjandet.

Faksimil

Polisanmäld

Helen Friberg är regional kyrkoledare för Equmeniakyrkan Region Svealand. Hon berättar för Samnytt att Rimon Murad polisanmälts.

– Det får ha sin självklara gång med rättslig prövning etcetera, och att vi som kyrka vidtar alla nödvändiga åtgärder och att vederbörande är tagen ur tjänst, säger hon.

LÄS OCKSÅ: MP-politiker sökte sex med minderårig pojke på nätet

– Det är polisanmält, men jag säger inte mer än så.

I den chattkonversation Dumpen säkrat erkänner pastorn att han tidigare förgripit sig sexuellt på ett namngivet barn.

Fick sluta i tidigare kyrka

Förutom Mariakyrkan i Katrineholm har Rimon Murad även arbetat som pastor i Equmeniakyrkan i Malmköping. Från åtminstone hösten 2020 var han inofficiell pastor för kyrkan, en post han sedan tillträdde officiellt i oktober 2021.

I november förra året, ett drygt år efter att han officiellt fått tjänsten, slutade han plötsligt i kyrkan i Malmköping. Pastorstjänsten är numera utlyst som vakant på sajten Kyrktorget.

Faksimil

– Det var bara en kort tid och det är ingenting att skriva om, kommenterar Helen Friberg.

Men det är det jag undrar över. Varför tillsattes han hösten 2021, slutade plötsligt hösten 2022 och nu är tjänsten vakant? Vad vet du, vad vet ni, som inte vi vet?

– Det är fullständigt irrelevant i sammanhanget. Det har ingenting med någon av de här frågorna att göra.

– Han var där under en kort tid, och det stämde inte riktigt med kombinationen. Det är inte konstigare än så. Så händer ofta, att man jobbar under en tid när församlingen har behov.

Vad var det som inte stämde? Vad var anledningen till att han fick sluta? Nu när detta kommer fram är det klart att folk undrar?

– Det har absolut ingenting med det här att göra. Hans teologiska hållning, hans sätt att förkunna och predika. Men det har ingenting med hans beteende att göra.

Det fanns inga klagomål från ungdomar, föräldrar till barn eller liknande?

– Nej nej nej, och jag hänvisar alla frågor i det här ärendet i övrigt till vår kommunikationschef. Mer än så säger jag inte.

Samnytt har sökt företrädare för Mariakyrkan i Katrineholm och Equmeniakyrkan i Malmköping.

LÄS ÄVEN: Jagade småpojkar för sex – nu lämnar gifte M-profilen partiet

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons