Akuten sjukhus sjukvård

Genrebild. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Patient tvingades vänta i timmar på felbedömd diagnos – dog

Publicerad 5/16/2020
Annons

En patient som bland annat led av svår huvudvärk remitterades till en akutmottagning. Men där fick mannen vänta i flera timmar och det skulle visa sig att läkarna sedan felbedömde orsaken som invärtes infektion. Senare avled han av hjärnhinneinflammation.

Det var i april 2018 som mannen sökte sig till primärvårdens jourcentral i Västsverige med smärtor i huvudet och nacken. Vidare upplevde han illamående och en förhöjd kroppstemperatur, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Fick råd att ta smärtstillande – dog morgonen efter

Patienten som tre veckor tidigare hade genomgått en leveroperation tog även antibiotika mot urinvägsinfektion. Han hänvisades till att besöka akutmottagningen vid Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan. Men där skulle han få vänta i flera timmar utan någon hjälp.

Patienten blev okontaktbar

Läkarna kom sedan fram till att det troligen rörde sig om en invärtes infektion och att medicineringen med antibiotika skulle bytas ut. Samtidigt visade det sig att patienten blev okontaktbar under väntetiden vid NÄL. Då insåg läkarna att det kunde vara hjärnhinneinflammation men det var redan försent. Tre veckor senare avled patienten.

IVO har förståelse

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot att vårdpersonal inte säkerställde patientens tillstånd regelbundet under väntetiden vid akutmottagningen. Vidare får sjukhuset även kritik för bristfällig dokumentation.

Samtidigt framgår det av IVO:s utlåtande att man ser läkarens bedömning som rimlig efter vad som framkommit vid patients första undersökning.

LÄS ÄVEN: Kopplade urinslangen till blodomloppet på sjukhus – svullnade och dog

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
913Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons