Patrik

Patrik Morelius. Faksimil Facebook

Inrikes

Patrik uttryckte stöd för SD – blev nekad jobb på grund av ”olika värderingar”

Publicerad 4/8/2020
Annons

Patrik skulle få ett jobb som instruktör på ett nyöppnat gym. Allt var som det skulle – tills hans framtida arbetsgivare läst igenom hans Facebook där han uttryckte stöd för Sverigedemokraterna. Då togs anställningserbjudandet tillbaka. Företagets ägare förklarar för Samhällsnytt varför hon fattat detta beslut – men verkar inte följa sina egna regler.

Patrik Morelius är 32 och har en bakgrund som tyngdlyftare på nationell elitnivå. På det gym han tränar kom han i kontakt med Angelica Meurk som skulle öppna ett eget gym och erbjöd honom jobb som instruktör där. Efter lite betänketid tackade han ja till erbjudandet. De skulle träffas på gymmet på fredag för att gå igenom det praktiska.

– Jag såg verkligen fram emot detta då jag under ett antal års tid velat lära ut mina kunskaper till andra. Dessvärre blev glädjen kortvarig då jag ett par dagar senare får ett meddelande på Facebook att hon har tittat igenom min profil och reagerat över att jag delat politiska inlägg, berättar Patrik för Samhällsnytt.

Patrik uttryckte sitt stöd för Sverigedemokraterna – något som han menar är helt lagligt:

– Jag förklarade kortfattat att de måste kunna skilja på min ståndpunkt på det politiska planet mot en roll som coach/tränare på gymmet. Jag förklarade också att politik är definitivt inget jag skulle diskutera med de jag tränar heller. Oavsett förklaringar var jag inte välkommen som coach.

När Samhällsnytt över telefon kontaktar Angelica Meurk som äger företaget och driver det nyöppnade gymmet Starkare CrossFit bekräftar hon händelsen och menar att det det snarare är helhetsbilden av hans Facebook än några enskilda inlägg som spelade roll:

– Vi vill inte ha någon som går ut med sina politiska åsikter. Det spelar ingen roll vilken politisk åsikt det är, vi vill inte bli kopplade samman med den.

Syftar du på Sverigedemokraterna?

– Ja… Jag vill nog avböja det här samtalet.

Varför det?

– Jag har nog ingen kommentar på det här.

Vill du inte kommentera ditt eget beslut?

– Nej, det vill jag inte.

Varför det?

– …Jag måste gå nu.

Därefter avbryter hon samtalet.

Angelica Meurk. Faksimil Facebook:

Meurk hävdar att man inte kan få jobb på hennes gym om man skyltar med sina egna politiska åsikter på sociala medier – oavsett vilka. Denna regel verkar dock inte gälla henne själv. En genomläsning av hennes flöde på Facebook visar att hon inte försöker dölja sina åsikter:

Meurk följer även den socialdemokratiska hatsajten Inte rasist men och den extremfeministiska gruppen Supersnippan.

Patrik Morelius är allt annat än imponerad av företagets agerande:

– Jag vill berätta om denna händelse för att andra ska förstå vilken diskriminering som sker i Sverige, på helt olagliga grunder. Människor idag kan alltså inte uttrycka sina sympatier för ett politiskt parti som sitter i Sveriges riksdag utan att riskera anställningsmöjligheter och tryggad inkomst.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons