PRO Kronogården Trollhättan

T.v. Gäng i Kronogården. T.h. PRO-lokalen. Foto: Faksimil Facebook/SVT

Inrikes

Skottsäkra glas ska skydda pensionärer från förortsgäng i Trollhättan

Publicerad 2/26/2020
Annons

Efter att en möteslokal tillhörande pensionärer i det enligt polisen ’utsatta området’ Kronogården i Trollhättan terroriserats under en längre tid med bland annat sönderskjutna fönsterrutor tvingas skattebetalarna finansiera skottsäkra glas som lösning.

Förra året uppmärksammades det i flera medier hur äldre som hade samlats i en lokal tillhörande Pensionärernas riksorganisation (PRO)  för att umgås och spela bingo utsattes för stenkastning och förnedrande glåpord som ”hora” av ynglingar med invandrarbakgrund. När statstelevisionen uppmärksammar lokalen igen väljer de att tona ned fjolårets stenkastning mot pensionärer med ordvalet ”gruskastning” och att det man kallar ”barnen” bett om ursäkt för attacken.

LÄS ÄVEN: SVT insinuerar att 80-åriga pensionärer själva ska stoppa stenkastarna

Det framkommer nu att terroriseringen av lokalen fortsatt. Vid årsskiftet sköts 28 fönsterrutor sönder med någon typ av luftvapen. Trollhättans kommun har under år 2018 och 2019 betalat 119 000 kronor av de lokala skattebetalarnas pengar för att städa upp efter våldsverkare som vandaliserat lokalens fasad med klotter och krossat glasrutorna.

Trollhättans kommun: ”Lokalen hade ändå blivit utsatt i andra områden”

Kristina Hedman är säkerhetschef i Trollhättans kommun och hon anser att det inte hade spelat någon roll var lokalen är belägen eftersom den ändå hade utsatts för skadegörelse. Kommunen har beslutat att lägga ytterligare 105 645 kronor på att förse lokalen med skottsäkra glas. Det innebär att kommunen hittills har lagt hela 225 000 kronor på arbeten kopplade till skadegörelsen.

– Jag anser inte att det är PRO man riktar skadegörelse mot. Hade PRO haft lokal i något annat område hade den här lokalen ändå blivit utsatt, säger Hedman till SVT.

PRO-ordförande vill flytta lokalen till annat område

Enligt Lars-Ove Blomryd som är ordförande för PRO Trollhättan Södra känner sig föreningens medlemmar otrygga i området. Han skulle helst se att möteslokalen flyttades till en annan stadsdel.

– Ungdomarna förstör ju området, de skrämmer folk. Men det är en fantastiskt fin lokal. Kunde du lyfta den med en helikopter och ställa den i en annan stadsdel skulle vi nog tjäna lite på det, säger Blomryd till SVT.

Lamotte återvänder till Kronogården

När frilansjournalisten Joakim Lamotte i december besökte Kronogården och genomförde ett direktsänt reportage för att belysa invandrargängens återkommande upplopp mot blåljuspersonal blev han både överfallen och rånad.

Nyligen beslutade statstelevisionen att förlägga premiären av sitt nya debattprogram till samma stadsdel, med Lamotte som en av gästerna. Men kommunen tvingade bort public service-aktören eftersom de befarade att programmet skulle kunna ”väcka oro” i området.

På tisdagen meddelade Lamotte att han inte tänker vika sig och därför kommer att återvända på egen hand för ett nytt direktsänt reportage från Kronogården.

Enligt mig är det totalt oacceptabelt att man flyttar sändningen från Kronogården. Det är ytterligare ett exempel på hur samhället backar för de kriminella och låter dem bestämma vem skall ha makten i dessa områden.

När journalister tystas och förbjuds att rapportera från vissa områden är det ett direkt hot mot demokratin, och så kan vi inte ha det i Sverige. Då är det dags att säga ifrån och stå upp för rätten till yttrandefrihet och pressfrihet.

I går skrev jag att jag kommer återvända till Kronogården på onsdag, och jag håller alltid mina löften. Kommunen kanske kan stoppa SVT från att rapportera, men de kommer inte kunna stoppa mig. Därför kommer jag åka till Kronogårdens torg imorgon, onsdag, och göra ett livesänt reportage 19:30, med eller utan SVT.

https://www.facebook.com/joakim.lamotte/posts/2935259956568576

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Här jublar invandrargänget när de stjäl Lamottes mobiltelefon

]

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons