kapad-head-4

Barbro Cronholm Groll/Vägen i Höllviken där hustomten ligger. Foto: Privat/Google Maps

Inrikes

Pensionärspar fick sin fastighet kapad av bedragare – genom falsk lagfart

Publicerad 6/15/2021
Annons

Ett pensionärspar i skånska Höllviken fick i april i år sin hustomt kapad av stockholmare. Kaparna använde sig av ett uppenbart förfalskat gåvobrev för att genomföra kapningen.
– Någonstans känns det som att myndigheterna saknar sunt förnuft, säger 78-åriga Barbro Cronholm Groll till Villaägarna.

Det var i april i år som Barbro Cronholm Groll och hennes man Rudolf Groll fick ett brev i brevlådan från Lantmäteriet.

Hustomten intill deras hus i Höllviken, en tomt de köpte i början av 90-talet, hade enligt Lantmäteriet fått ny ägare: En 27-årig kvinna bosatt i Stockholmsområdet. Lantmäteriet hade skrivit över lagfarten på kvinnan utifrån ett gåvobrev som skickats in till myndigheten.

Gåvobrevet var, enligt Lantmäteriet, underskrivet av både den 27-åriga kvinnan och av Rudolf Groll, bevittnat av två personer samt hade ett intyg från en femte person om att Rudolf var ogift.

Det falska gåvobrevet. Foto: Faksimil

”Myndigheterna saknar sunt förnuft”

Men Rudolf Grolls namnteckning på gåvobrevet är förfalskat och intyget om att han är ogift är även det falskt. Hans fru tycker det inträffade är obehagligt, och är kritisk till att myndigheterna inte gör några kontroller innan de skriver över en fastighet värd miljoner på en annan person.

Någonstans känns det som att myndigheterna saknar sunt förnuft, som låter det vara så lätt för bedragare att ta över någon annans lagfart, säger Barbro Cronholm Groll till Villaägarna.

Parets advokat säger i en kommentar till Expressen att paret tycker att det tyska systemet för lagfarter är mycket säkrare än det svenska. Rudolf bor och arbetar nämligen i Berlin.

Barbro och Rudolf vände sig till Malmö tingsrätt för att få tillbaka fastigheten. De vann målet eftersom den 27-åriga kvinnan, som under några dagar stod skriven som fastighetens rättmätiga ägare, medgav paret Grolls talan. Det pensionerade paret tvingades emellertid betala sina egna rättegångskostnader.

Barbro Cronholm Groll uppger att hon även polisanmält fastighetskapningen.

”Jag får be att du ringer tillbaka”

Samnytt har ringt upp den 27-åriga kvinna som stod som mottagare av fastigheten på det falska gåvobrevet. Hon säger att hon inte vill svara på våra frågor eftersom hon befinner sig på jobbet.

Jag får be att du ringer tillbaka, säger hon.

Hon vill heller inte berätta hur hon känner de övriga inblandade i fastighetskuppen mot det skånska pensionärsparet.

Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg tror att så kallade lagfartskapningar, där bedragare tar människors egendom med hjälp av falska handlingar som skickas till Lantmäteriet, kommer bli vanligare i framtiden.

Det är så enkelt att skaffa sig lagfart på någon annans fastighet samtidigt som brottsvinsten kan bli stor i förhållande till de straff som man riskerar, säger Ulf Stenberg.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons