viggenpilot-feature

Foto: Privat/Försvarsmakten

InrikesUtrikes

Pensionerad Viggenpilot: Korkat skicka Gripen till Ukraina

Publicerad 3/22/2023
Annons

Det är en ogenomtänkt idé att skicka stridsplanet Jas 39 Gripen till Ukraina. Det anser den pensionerade Viggenpiloten Ulf Gabrielsson. Han menar att stridsplanet är chanslöst om det inte används på rätt sätt.
– De kommer ha en väldigt kort överlevnadstid, säger Gabrielsson till Samnytt.

Polen och Slovakien kommer skicka stridsplan till Ukraina meddelades förra veckan. Det handlar om Mig-29:or, stridsflygplan som de båda länderna har kvar sedan kalla krigets dagar.

Slovakien planerar skicka tretton Mig-29:or; nio ensitsiga, två tvåsitsiga och två förrådsställda som kommer användas som reservdelar. Polen har elva ensitsiga och tre tvåsitsiga Mig-29:or i sina förråd. Fyra av dessa förbereds nu för att överlämnas till Ukraina, och resten kommer sannolikt skickas senare.

Förslaget: Skicka Gripen

Sedan i somras har det föreslagits att Sverige också bör skicka stridsflygplan för att hjälpa Ukraina. Den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj uppges själv ha uttryckt önskemål om att införskaffa Jas 39 Gripen.

Nyligen meddelade Centerpartiets nye partiledare Muharrem Demirok att han stöder idén att skicka det svenska stridsplanet till Ukraina, en åsikt som bland annat delas av den S-märkte löjtnanten Petter Martinsson.

Gripen. Foto: Försvarsmakten

Andra röster, som Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, bedömer att det är en dålig idé att skicka Gripenplan. Dels för att det inte är det Ukraina behöver, dels för att ukrainska piloter inte är utbildade på det svenska stridsplanet.

Sågas av pensionerad Viggenpilot

En av dem som sågar förslaget att skicka Gripenplan till Ukraina är den tidigare stridspiloten Ulf Gabrielsson. Han flög Viggen fram till 1988, då han började flyga för Linjeflyg. Efter det har han varit pilot på SAS och Thomas Cook.

– Jag pensionerade mig för något år sedan, men jag har hängt med i vad som har hänt, säger han och berättar en anekdot om hur han i slutet av 80-talet erbjöds bli provflygare på Malmslätt, men valde att bli civil pilot istället.

Viggen. Foto: Saab

Gabrielsson påpekar att det tar flera år att utbilda en stridspilot. Hans egen utbildning på Viggen tog tre år, om han endast räknar utbildningen till stridspilot.

– Det är inte snutet ur näsan. Det rör sig inte om månader utan om år, säger han och berättar att det skulle ta tid att utbilda till och med en erfaren ukrainsk stridspilot till Gripenpilot.

– De är piloter som flugit ryska plan. Det är en helt annan avionik och system. Att omskola dem på ett nytt flygsystem tar minst ett år.

”Klä på sig en ryggsäck”

Ulf Gabrielsson förklarar att en duktig stridspilot måste känna sitt flygplan så pass bra att det är som att ”klä på sig en ryggsäck”. Att det är viktigt att lära sig att utnyttja stridsplanets fulla potential. Men det verkliga bekymret, menar han, är att Gripen är mer än bara ett flygplan. Det ingår i ett komplicerat och högtekonologiskt försvarssystem.

– För att Jas ska stå sig bra, då behöver man radarstationer, stridsledning, kommunikationsutrustning och det måste vara sammankopplat med det egna luftvärnet. Sverige har ett luftvärn som känner igen de egna flygplanen. Det är jättemycket som ska till för att Jas ska kunna fungera i det systemet, säger han.

– Det påstås ofta att allt som ryssarna har är så dåligt. Men S400 och nu kommer något som heter S500, de är fantastiskt sofistikerade luftvärnssystem. De är inte att leka med. Jas har bra elektroniska motmedel, men frågan är om Sverige vågar skicka med det absolut senaste och hemligaste vi har?

Gabrielsson betonar att när USA nu beslutat skicka Abrams-stridsvagnar till Ukraina, så är det inte den senaste modellen, utan äldre förrådsställda varianter som saknar en del av den mest topphemliga utrustningen. Om Sverige på samma sätt skulle skicka Gripen, utan den senaste topphemliga teknologin, så skulle de stridsplanen vara chanslösa mot ryssarna.

– De kommer ha en väldigt kort överlevnadstid. Det är vad jag tror, säger han.

”Hur är vädret i Moskva?”

Ulf Gabrielsson skrev förra veckan en debattartikel i Göteborgs-posten där han sågar idén om svenska Gripenplan till Ukraina. Den har fått stor uppmärksamhet och mötts av arga reaktioner.

I sociala medier har anonyma konton inte minst i den så kallade Nafo-miljön anklagat honom för att sprida rysk propaganda, kallat honom för ”nyttig idiot”, frågat om han får ”betalt i rubler” och undrat om han var stridspilot i ryska flygvapnet.

– Och ”hur är vädret i Moskva?” och sådär, lägger Gabrielsson till och skrattar avfärdande.

– Jag är fan uppäxt med rysshat i blodet. Fienden kommer från öst. Jag var militär. Jag var beredd att dö för mitt land om de skulle komma hit. Då skulle jag strida oavsett vilka jävla odds det var för det hade varit mitt jobb. För att skydda min familj och mina nära kära, naturligtvis.

Så du sympatiserar inte med Ryssland?

– Absolut inte! Absolut inte!

”Det kunde inte ryssarna acceptera”

Samtidigt tycker Ulf Gabrielsson att den bild många medier sprider av Ryssland och vad som händer i Ukraina är ofullständig och behöver nyanseras med kompletterande information.

– Den informationen får vi inte från Aktuellt, Agenda eller Dagens nyheter. Det enda man säger är att det är ett ”oprovocerat fullskaligt krig”. Det säger man hela tiden, konstaterar han.

– Ryssland har med förskräckelse sett hur land efter land längs landets gränser blivit Nato-medlemmar. Vapensystem med mera flyttas fram. Droppen var när Natos försvarsministrar 2008 träffades i Bukarest. Då beslutades att man skulle ta in Ukraina och Georgien, och det kunde inte ryssarna acceptera.

Gabrielsson understryker att det våldsamma regimskiftet i Ukraina 2014, som understöddes av västvärlden, uppfattades väldigt annorlunda av Ryssland. Den ryska minoriteten, som utgör en majoritet i stora delar av östra Ukraina, accepterade aldrig den nya regeringen. Detta menar den pensionerade piloten är själva grunden för kriget.

– Det är inte så att jag ursäktar kriget på något sätt, men det finns en historia man bör ta del av, påpekar han.

”Otroligt överläge” för Ryssland

Ulf Gabrielsson säger att Ryssland har ett ”otroligt överläge” i kriget mot Ukraina. Trots massivt stöd från Nato och västländerna har Ryssland inte besegrats. Delvis tror han det beror på att Ryssland underskattas i väst.

– Vissa säger att ryska flygplan är så dåliga att de faller ned från himlen bara de startar. Det tror inte jag, säger han och bedömer att Ukraina till slut kommer tvingas avträda landområden till Ryssland.

Är det inte ”defaitistiskt” att ha den inställningen? Bör inte ukrainarna slåss för att försvara sitt land?

– Jag tycker det är beundransvärt. Ukrainarna slåss till siste man, och Nato och USA är beredda att sätta in den sista ukrainaren för att inte ge sig. Men själva då? Det är väldigt lätt att sitta hemma i soffan och tycka att man inte ska ge upp.

– Ryssarna kommer inte ge upp en massa land man tagit nu. Offra en massa liv och så bara åka hem. Tror man det är man väldigt naiv. Sedan kan man kalla det defaitism.

Tycker du att Nato borde gå in och kriga mot Ryssland?

– Nej, då har vi ett världskrig, säger Gabrielsson och ifrågasätter Natos reella stridsförmåga:

– Även om Nato skulle gå in med full styrka, så har man inte de trupperna. Man kanske kan skramla ihop hundratusen man på stående fot.

– Och ska vi skicka svenska ungdomar att kriga där nere? Det är en sak att försvara sitt land, vi är inte ukrainare vi är svenskar. Vi ska försvara Sverige med våra stridskrafter, säger Ulf Gabrielsson.

Ulf Gabrielsson medverkar sedan ett halvår tillbaka regelbundet i Swebbtv.

Om Nafo
Nafo (North Atlantic Fellas Organization), som anspelar på namnet på militäralliansen Nato, är en internet-rörelse som syftar till att bemöta rysk propaganda och desinformation med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Måltavlan för ”nätkrigandet” är främst sociala medier-användare i västvärlden.
Bland annat med hjälp av så kallade memes sprider Nafo-miljön ofta egen propaganda och desinformation. The Economist beskrev i augusti 2022 Nafo-rörelsen som en ”anmärkningsvärt framgångsrik form av informationskrigföring”.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
690Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons