En skola i Kalmar förbjuder pepparkakor i årets luciatåg, anledningen är att att pepparkakan anses sticka i ögonen och vara rasistisk.

Lucia närmar sig med stormsteg, men på alltfler platser i Sverige förbjuds hela traditionen eller vissa delar ur den. Senast i ledet är grundskolan Lindöskolan i Kalmar som nu har beslutat att årets luciatåg inte kommer att innehålla några pepparkaksfigurer. Anledningen bakom beslutet ska enligt föräldrar till elever i skolan vara att pepparkakan sticker i ögonen och uppfattas som rasistisk.

– Jag blir så ledsen. Barn är så oförstörda och de tycker om vad de tycker om och vad de inte tycker om och jag blir så trött att man ska göra något till ett problem som inte är ett problem. Många människor idag är så rädda och vill bara följa med den stora flocken, säger en förälder till 24Kalmar.

LÄS MER: Förskola slutar med lucia: ”vi vill inte kränka någon”

– Det finns inget rasistiskt i pepparkakan, det är bara fantasi och påhittat. Jag tycker det är tråkigt att skolan väljer att lyfta fram det negativa i vårt samhälle, när det istället finns så mycket bra. Jag blir trött på att våra traditioner sakta tas bort, fortsätter en förälder.

Rektor svarar

Lokaltidningen kontaktar Lindöskolans rektor Karin Berggren och ifrågasätter förbudet. Hon vill dock inte titta närmare på diskussionen.

– Jag kan inte svara på det just nu faktiskt. Utan det är musiklärarna som håller i luciatåget. Men det brukar vara lucia, tärnor, tomtar och stjärngossar.

Men inga pepparkaksfigurer?

– Jag kan inte svara på det, men om det har varit något uttalat eller om det bara har blivit så, det kan jag inte heller svara på, säger Berggren.

Uppdatering:

Efter den massiva kritiken har skolan ändrat sig. Pepparkakor ska enligt uppgift tillåtas i årets luciatåg efter önskemål från en elev. Man hävdar också från skolan att det inte rört sig om något formellt förbud, bara att man valt bort pepparkakskostymerna och att det skett även tidigare år.