På onsdagen var det Miljöpartiets tur i statsradions partiledarutfrågningar inför valet om en månad. Det var partiets ena språkrör Per Bolund som bland annat hävdade att utan Miljöpartiet blir det en regering som tar Sverige bakåt.

Enligt Per Bolund tänker Miljöpartiet inte släppa fram en regering som ökar utsläppen. Vad det innebär när det gäller den konkreta politiken gick han dock inte närmare in på.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Nybyggda bostäder är dold rasism

Man tog även upp partiets beslut om att lämna riksdagen, vilket enligt Bolund skedde för att det var omöjligt att sitta kvar och genomföra M- eller SD-politik.

– Nu har vi möjlighet att vara kritiskt granskande och föra fram den gröna vägen framåt, sa Bolund.

Tar politik på allvar

Anledningen till att Miljöpartiet släppte fram Magdalena Andersson (S) som statsminister utan att ställa krav ska ha berott på att man tar ”politik på allvar” och att man inte ville orsaka ”politiskt kaos”.

När det gäller priserna på drivmedel anser Bolund att det är en oroande utveckling att det pågår en ”kapprustning” i att sänka priserna på fossila bränslen.

”Det är akut nu”

Efter valet vill han se en rödgrön regering, helst en majoritetsregering tillsammans med S, men också med C och V.

– Utan MP blir det inte en rödgrön regering, det blir en regering som tar Sverige bakåt.

LÄS ÄVEN: MP-förslag: Gör det dyrt att dricka vatten

– Det viktiga för oss är att regeringsmakten söker inte vi bara för maktens skull, vi söker den för att genomföra vår gröna politik. Ibland blir det missförstånd när vi säger att vi bara släpper fram en regering vi sitter i, att folk tror vi vill vara ett regeringsparti. Det är för att kunna genomföra grön politik. Det är akut nu.