I en intervju med Dagens Nyheter säger klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) att Sverige bör ta ansvar för en större del av utsläppen och att de svenska klimatmålen måste uppdateras. Han anser även att ”vi alla behöver göra förändringar”.

Enligt DN kommer Sverige inte att kunna göra ”sin rättvisa del” av Parisavtalet med nuvarande klimatmål. Detta vill Per Bolund och Miljöpartiet åtgärda genom att uppdatera Sveriges klimatmål.

Miljöpartiet anser att Sverige också har ett ansvar för konsumtionsbaserade utsläpp. I intervjun berättar Bolund att miljömålsberedningen nu tittar på om och hur man kan ha konsumtionsbaserade utsläppsmål som komplettering till den officiella statistiken.

LÄS ÄVEN: Klimatministern har klimatångest – råder likasinnade gå med i MP

Enligt ett beslut i partistyrelsen vill man se skärpta klimatmål då ”vi har lyssnat till forskningen och analyserat vad Parisavtalet kräver av oss”. Detta hoppas Bolund att också andra partier är villiga att driva.

Vidare påstår Bolund att Sverige med världens mest ambitiösa klimatmål varit en förebild för omvärlden vilket inneburit att många länder följt efter.

Alla ska med

Med hänvisning till bland annat FN:s klimatpanel IPCC påstår DN att det krävs ”genomgripande samhällsförändringar” för att uppnå Parisavtalets mål, och man frågar Bolund varför det inte talas om ”samhällsförändring” och ”systemförändring”.

LÄS ÄVEN: Här gör folket narr av ministern Bolund efter Samnytts avslöjande

– Om det är något parti som har lyft de perspektiven så är det Miljöpartiet. Vi pratar om hållbar konsumtion, delningsekonomin, reparationer och återanvändning. Vi möts ofta av andra röster som säger att ”vi behöver inte göra någon övergripande samhällsförändring, vi kan lösa de här problemen med bara tekniska lösningar. Det behövs inte någon förändrad livsstil.” Och det kan jag ju förstå att man som väljare kan lockas av, att det låter som en bekvämare väg. Men min övertygelse är att vi alla behöver göra förändringar.