När kvällspersonalen på ett demensboende i Småländska höglandet satt sig för att äta ville man inte bli störda. Detta löste man genom att använda stolar för att stänga in äldre på sina rum.

Det var då nattpersonalen gick på sitt pass i slutet av november som kvällspersonalens agerande upptäcktes. En boende hade stängts in i på sitt rum med två stolar som blockerade dörren. Den instängda personen ska desperat ha försökt att komma ut men var fast. När nattpersonalen gick in i personens rum var det rörigt.

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, framgår att det var kaotiskt på hela avdelningen.

”När nattpersonalen kom på söndag kväll var det en enda röra på hela avdelningen, kvällspersonal hade bara suttit i soffan och ätit och inte gjort något. Det var smutsigt på bord bänkar och golv. Även kvällspersonalens egen disk, efter deras egen måltid, hade de bara lämnat. Och de ville tydligen inte bli störda”, skriver kommunen i anmälan.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan säger till SR P4 Jönköping att händelsen utretts i och att den aktuella kvällspersonalen inte längre jobbar kvar.