På ett så kallat särskilt boende i Mörbylånga kommun på Öland, fick personalen för sig att de hade rätt att låsa in de boende mot deras vilja om de visade symptom på covid-19.

Enligt personalen uppvisade en av de boende symptom på smittan varvid man spärrade in åldringen på sitt rum. Personalen hjälptes sedan åt att placera en kökssoffa framför sovrumsdörren, för att förhindra åldringen från att ta sig ut.

Provsvar visade senare att personen inte var smittad. Boendet har nu lex Sarah-anmälts av kommunen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Ölandsbladet.

LÄS ÄVEN: Personal på demensboende ville inte bli störda – stängde in äldre

Dröjde över ett år innan boendet Lex Sarah-anmäldes

De anställda hävdar att det var omöjligt att förklara eller motivera för brukaren att stanna på sitt rum, uppger Expressen. Av anmälan framgår att den boende ska ha varit ”upprörd, stundtals ledsen och känt sig instängd”.

Inspärrningen skedde i maj förra året. Men inte förrän månaden därpå fick chefer kännedom om händelsen och vidtog åtgärder för att förhindra upprepning. Därefter dröjde det mer än ett år innan någon Lex Sarah-anmälan upprättades, skriver Barometern.

Ett särskilt boende är till för de som inte längre kan få sina behov av omvårdnad, trygghet och säkerhet tillgodosedda i det egna hemmet. Enligt Mörbylånga kommuns webbsida finns det fyra särskilda boenden i kommunen.

LÄS ÄVEN: Kräktes blod i äldreboendet – fick en filt och avled